Ко је богати и харизматични Леополдо Лопез, човек који стоји иза свих побуна против власти у Венецуели у последњих 15 година.

Човек за кога се сматра да је главни мотиватор покушаја војног удара у Венецуели, Леополдо Лопез (49) скрива се са супругом Лилиан Тинтори и 15-месечном кћери у резиденцији шпанског велепосланика у Каракасу. И то након што се није успео да се скраси у чилеанској амбасади јер се тамо од 2017. скривају два друга венецуелска дисидента.

Лопезов бег је кулминација слома коначног покушаја Хуана Гваида да отме власт Николасу Мадуру, а још увек није крај, јер је тешко поверовати да ће Мадуро оставити Лопеза на миру.

Рушио је и Чавеза

Тврдолинијашки вођа опозиције осуђен је на 13 година затвора након што је проглашен кривим за немире 2014. године у којима су страдале 43 особе. Након што је Лопез одслужио око три године, казна му је преиначена у кућни притвор, из којег је пре пет дана побегао уз помоћ одметнутих агената СЕБИН-а, венецуелске тајне службе.

То је својим послом платио шеф Кристофер Фигуероа којег је Мадуро сместа сменио.

Како би барем мало олакшао ситуацију, Леополдо Лопез изашао је с тврдњом да се у кућном притвору налазио с војним заповедницима, генералима, представницима различитих видова војних снага и полиције. Но, једино што је успео је да додели улогу у неуспелом пучу против Мадура – Шпанији.

Лопез је у сукобу с венецуелским властима већ 15 година, дакле још док је на власти био Хуго Чавез.

По свему судећи, реч је о једном традиционалистичком, готово кастинском сукобу.

Лопез потиче из угледне породице која је дала неколико министара. Па и први председник државе, био је Лопезов чукундеда Кристобал Мендоза.

Има још! Леополдо Лопез је прапрапранећак самога Симона Боливара, по чему је један од ретких живих потомака знаменитог јужноамеричког борца за слободу, заслужног и за оснивање Венецуеле, уз још неколико држава које су се отцепиле од шпанског царства у 19. веку.

Лопез је школован у Америци где је, између осталог, завршио Кеннедy Сцхоол оф Говерммент на Универзитету Харвард, био је и на високој позицији у државној нафтној компанији Петролеос де Венезуела, а предавао је институционалну економију на Универсидад Цатолица Андрес Белло, приватном универзитету у Венецуели.

Оно што је код Леополда Лопеза поготово занимљиво је да је он – тешки левичар. Његова Волунтад Популар од 2014. године је чланица Социјалистичке интернационале. Основао ју је док је био градоначелник Цхацаа. По свему је можда и више него адекватан вођа за нафтом богату земљу. Једна је од његових запамћених реченица: “Рођен сам с пуно привилегија у земљи с пуно неједнакости.”

Побегао у амбасаду

Већ је у то време дошао у сукоб с венецуеланском (левом) влашћу, што је кулминирало до покушаја државног удара 2002. године.

Реториком којом је упозоравао на мањкавости Чавезове власти у односу према својим грађанима, а онда и због физичких па и оружаних напада, Лопез је изгледа стекао велику популарност у Венецуели.

Ипак, чини се како му та популарност није била довољна да пуч спроведе до краја.

Сада је у милости и немилости новог/старог шпанског премијера Педра Санчеза који, барем засад, не показује вољу да Лопеза изручи, пише Зоран Витас за Вечерњи лист.

Оставите Коментар