Нема знакова да се ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палми ближи крају, више од четири недеље након почетка, а међу снимцима који су завршили на друштвеним мрежама види се како лава уништава кућу у власништву једног британског пара.

За само 29 минута лава, која достиже темепратуру до 1075 степени Целзијусових, стигла је до њиховог поседа и срушила двоспратницу као од шале.

Како се наводи, Британци ову кућу посећују само током зиме.

  • Зид се руши – викао је човек на шпанском.

Вулкан је до сада уништио више од 2000 зграда, а хитне евакуације су помогле да се избегну жртве на острву на коме живи 85.000 људи.

Председник Канарских острва Анхел Виктор Торес рекао је да научници који су пратили ерупцију, која је почела 19. септембра, нису видели никакве назнаке да се ерупција смањује, јер реке лаве настављају да се сливају према мору.

  • Ми зависимо од милости и немилости вулкана. Он је једини који може одлучити када ће се ово завршити – рекао је Торес новинарима.

Скоро 60 километара путева је такође уништено, а влада је обећала милионе евра за помоћ у обнови оштећене инфраструктуре. До сада је евакуисано око 6.000 људи.

Оставите Коментар