Егоистичан приступ западних земаља у светској политици не доприноси решавању бројних проблема и води ка појављивању нових линија поделе, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Шеф руске дипломатије приметио је да бројне западне земље, на челу са САД „у илузорној нади да ће задржати доминацију која пролази“ теже да замене опште признате норме међународног права, укључујући Устав УН, озлоглашеним „поретком заснованом на правилима“.

„Очигледно је да такав егоистична приступ не доприноси одржавању међусобног поверења у име решавања бројних проблема данашњице – од међународног тероризма и транснационалног криминала до климатских промена и несташице свеже воде. Напротив, то води ка појави нових линија поделе, реидеологизације и милитаризације међународног живота, опасних рецидива ‘блоковског размишљања’“, констатовао је Лавров.

Како је истакао, процес формирања праведнијег, демократичнијег и стабилнијег мултиполарног светског поретка постао је неповратан.

„Нови светски центри јачају своје положаје, пре свега у Азијско-пацифичком региону, Африци и Латинској Америци. Те државе које се динамично развијају не копирају западни ултра либерални модел, него воде независну политику с ослонцем на суверенитет и културну и цивилизацијску оригиналност. На основу тога постижу импресивне успехе у најразличитијим областима“, рекао је Лавров.

Русија ће, додао је, наставити да води самосталну, независну спољну политику под било којим околностима.

„Истовремено остајемо један од кључних гаранта међународно-правне архитектуре засноване на УН, формиране након Другог светског рата“, скренуо је пажњу министар.

Лавров је додао да су бројне конструктивне иницијативе Русије, укључујући идеју руског лидера Владимира Путина о сазивању самита пет сталних чланица Савета безбедности УН, усмерене на побољшање ситуације у свету.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин раније је позвао да се одржи састанак лидера држава-сталних чланица СБ УН (Русија, САД, Кина, Француска, Велика Британија). Према његовим речима, неопходан је разговор о проблемима очувања света, јачања глобалне и регионалне безбедности, контроли стратешког наоружања, заједничким напорима у борби против тероризма и другим изазовима. Све државе су изразиле спремност да дођу на састанак.

Оставите Коментар