Лавров: Подржавамо политику неутралности о КиМ

Лавров се зхавалио на топлом пријему, истакавши да се у Београду осећа као код куће.

„Задовољни смо нивоом сарадње, економски односи се развијају добро, високо смо оценили сарадњу на сузбијању вируса корона, такође смо говорили и о недопустивости ревизије историје“, рекао је Лавров, додајући да председника Србије очекује на Паради победе у Москви 24. јуна.

Он је навео да ће Русија подржати све иницијативе које могу да помогну Приштини и Београду да дођу до узајамно прихватљивог решења у складу са резолуцијом СБ УН која потврђује територјални интегритет Србије.

„ЕУ која има улогу посредника мора ту улогу да спроводи непристрасно и да инсистира на спровођењу договора о ЗСО“, рекао је Лавров.

Свако решење, према његовим речима, мора да буде потврђено у УН.

„Подржаћемо свако решење које је прихватљиво за Србију“, навео је Лавров.

На питање да ли би Русија прихватила решење по коме би, хипотетички, Србија признала Косово у замену за добар финални пакет и чланство у ЕУ, Лавров је рекао да то није питање за њега, веЋ за српски народ и руководство.

„Ми знамо став српског руководства по том питању – да ће се водити искључиво националним интересима“, рекао је руски министар.

Вућић је додао:

Ако мислите да је могуће да признамо  косово, да буду део УН, а ми да не добијемо ништа, или да постанемо члан ЕИ, одговор знате – одговор је не.

Вучић: Лавров нас је упознао са новим забрињавајућим информацијама о Косову

Подршка Русије интегритету Србије и очувању Косова и Метохије била је кључна тема сусрета председника Србије Александра Вучића и шефа дипломатије Русије сергеја Лаврова.

„Добили смо додатне информације од Лаврова у вези са решавањем питања Косова и Метохије које су ме још више забринуле. Очекује нас тежак период и још снажнији притисци“, поручио је Вучић после сурета.

Председник Србије пренео је захвалност Лаврову јер Русија подржава Србију свуда у међународној арени. А затим се вратио на косовски процес:

„Мораћемо да будемо веома обазриви по питању сваке идеје која нам буде представљена. Договорили смо се да се консултујемо на дневном нивоу. Ако би било када, било где, дошло до неког решења, неопходно ће бити миљење Руске федерације“, рекао је Вучић.

Председник је закључио и да ће Србија умети да сачува своје интересе без обзира на цену коју ће морати да плати.

Он је подсетио да га за пар дана очекује разговор са Владимиром Путином, за наредних 4-5 дана разговори са највишим европским званичницима, а затим пут у Вашингтон на сусрет који организује Ричард Гренел.

Оставите Коментар