Неспособност Брисела да помогне у решавању ситуације на Косову показује немоћ Европске уније, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу на „Првом каналу“.

Шеф руске дипломатије скренуо је пажњу на споразум Београда и Приштине из 2013. године о стварању заједнице српских општина на Косову који је постигнут уз посредовање Европске уније.

„Европска унија је показала своју неспособност да помогне у постизању решења у веома тешкој ситуацији са Косовом, а приштинске власти су на Косову рекле да неће испунити (договор), иако је све потписано. Од тад се манифестује немоћ Европске уније“, констатовао је Лавров.

Заједница српских општина на Косову предвиђала је давање аутономних права Србима која у великој мери подсећају на оно што је обухваћено Минским споразумима за Донбас, самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику, додао је руски министар.

„У оба случаја је Европска унија имала одлучујућу улогу. Оба ова споразума тичу се права Словена, православаца, и у оба случаја Европска унија неће ни прстом да мрдне да земља, која блокира те споразуме, испуни своје обавезе“, закључио је Лавров.

Оставите Коментар