Изјава председника САД Џозефа Бајдена да не жели да преговара с руским лидером Владимиром Путином не компликује међународну ситуацију, јер она „не може бити гора“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„То никако не отежава међународну ситуацију, јер су ситуацију данас, пре свега у самим Сједињеним Америчким Државама, већ довели до таквог стања да, према мом мишљењу, оно не може бити горе“, изјавио је Лавров за телевизијски канал „Русија 24“.

Лавров је нагласио да Русија никада није одбијала озбиљне предлоге за преговоре, али да нико не нуди никакве разумне иницијативе.

„Све те приче о томе ко жели с нама да се састане, ко не жели – то они сами себе заваравају. Ми се никоме не намећемо, више пута смо то истакли. Никада нисмо одбили ниједан озбиљан, разуман предлог за одржавање састанака. Нико није предложио разумну иницијативу“, рекао је Лавров.

У среду је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер изјавила да Бајден не намерава да се састаје с Путином, али је додала да америчка администрација одржава контакте с Москвом у вези с разменом затвореника.

Бајден је 11. октобра у интервјуу телевизијском каналу Си-Ен-Ен рекао да сматра да нема смисла да се састаје с Путином током самита Г20 у Индонезији, који се одржава у новембру. Он је, међутим, додао да је спреман да разговара о питању повратка кошаркашице Бритни Грејнер у САД, уколико му Путин то предложи.

Лавров је тада, коментаришући могући састанак руског и америчког председника Владимира Путина и Џозефа Бајдена на предстојећем самиту Г20 у Индонезији, изјавио да Москва никада није одбијала да комуницира. Дипломата је истакао да Русија не одбија преговоре са САД на маргинама самита Г20 и да ће размотрити предлог, уколико га добије.

Оставите Коментар