Русија је упозорила западне државе на нове ударе по територији Сирије под још једним у низу измишљеним поводом, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у Савету безбедности УН, којим је председавао амерички председник Доналд Трамп.

„Створена је забрињавајућа ситуација по питању хемијског разоружања. Пре свега, због акција низа западних држава које стално неосновано оптужују сиријске власти за коришћење забрањених отровних супстанци. Упозоравамо на нове нападе на територију Сирије под још једним измишљеним разлогом“, рекао је Лавров у СБ УН.

Министар је нагласио да би то представљало грубо кршење повеље УН и поткопало би напоре за проналажење политичког решавања кризе у Сирији.

Он је подсетио да је Влада Сирије уништила читав свој арсенал хемијског оружја, док терористи и даље поседују отровне супстанце.

Лавров је такође упозорио на покушаје употребе биолошког оружја.

„Како се развијају догађаји јавља се претпоставка да се данас не може искључити ништа, укључујући и провокације са коришћењем биолошког оружја. Узимајући у обзир поменуте покушаје да се манипулише статусом конвенције о забрани хемијског оружја, желим да упозорим на искушења да се искористи у исте сврхе и конвенција о биолошком оружју“, изјавио је он.

Руски министар је подсетио да су управо Русија и САД били оснивачи механизма неширења оружја за масовно уништење и позвао да се не зауставља дијалог између две државе ради наставка тог рада.

Лавров је приметио да је Организација за забрану хемијског оружја деградирана, да западне колеге желе да намећу техничком секретаријату такозване додатне функције, грубо кршећи Конвенцију о забрани хемијског оружја. Он сматра да ако Лондон одбија сарадњу са Москвом по питању тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ у британском Солсберију, то значи да нешто крије.

„Паралелно, у порасту је празна реторика у вези са случајем Солсбери. Притом, Велика Британија упорно одбија заједничку истрагу коју смо више пута понудили… Поставља се питање: Ако не желе да сарађују, значи да имају нешто да сакрију. Поново позивамо Лондон на конструктивни дијалог како бисмо открили истину“, указао је министар.