Русија има право да самостално одлучује шта да идентификује као претњу својој безбедности, а као такву сматра Северноатлантску алијансу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за „Би-Би-Си“.

„Мислим да је НАТО претња, јер смо ми одавно блиски са нашим пријатељима у Србији и они су нам говорили шта је Северноатлантска алијанса. У Авганистану ти Авганистанци са којима одржавамо односе из готово свих етничких група такође нам говоре шта је то Алијанса и како је бомбардовала свадбене поворке само зато што су мислили зашто су се неки људи негде окупили – морамо да их бомбардујемо за сваки случај“, одговорио је министар на питање зашто Русија прича о таласима ширења НАТО-а и доживљава блок као претњу.

Лавров је позвао да се то питање постави грађанима Ирака и Либије, чије „земље су уништили до темеља“.

„После тога НАТО се као и раније проглашава за одбрамбени савез. Говоре нам да не бринемо, говорили су нам да улазак Украјине у НАТО неће представљати претњу за Руску Федерацију. Уз сво поштовање према нашим колегама из Северноатлантске алијансе, Русија има право да сама одлучује шта представља претњу њеној безбедности, а шта не“, закључио је шеф руске дипломатије.

О придруживању Финске и Шведске

Говорећи о проширењу НАТО-а, министар је навео да став Шведске и Финске неће бити узет у обзир приликом распоређивања снага Алијансе на њиховим територијама.

„Када и ако Шведска и Финска уђу у НАТО, видећемо шта ће се заправо дешавати на терену. Да ли ће се тамо испоручивати наоружање и бити распоређени нови контигенти. Истовремено, уверавам вас да нико неће слушати ни Европљане, ни Финску, ни Шведску“, нагласио је Лавров.

Руководство ових земаља само говори да неће имати стране оружане снаге и војне базе.

„А амерички министар одбране Лојд Остин је рекао да САД планирају да повећају своје војно присуство у Европи, да још нису одлучили да ли ће то бити стално, ротирајуће или стално-ротирајуће. Он уопште није рекао да ће за то бити потребно да се консултују са Европском унијом“, скренуо је пажњу министар.

Према његовим речима, шеф Пентагона не жели да слуша европске савезнике, објавивши да ће се о томе одлучивати у Вашингтону.

Финска и Шведска су одавно постале подређене Англосаксонцима у оквиру приближавања ЕУ и НАТО-у, а Европска унија је изгубила на значају, додао је Лавров.

Оставите Коментар