САД преко својих сиријских савезника настоје да искористе територију источно од Еуфрата да би створиле квазидржаву тамо, изјавио је у петак шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Нећу се сложити с вама у томе да је Идлиб последња проблематична област на територији Сирије. Источно од Еуфрата су огромне територије на којима се догађају апсолутно неприхватљиве ствари. Те територије САД настоје да искористе преко својих сиријских савезника, пре свега Курда, да би тамо апсолутно незаконито створиле квазидржаву и чине све да створе одговарајуће услове за живот својих штићеника“, навео је Лавров у интервјуу француским медијима.

Руски министар је навео да Американци формирају на тој територији органе власти који би заменили легитимне власти Сирије, активно подржавајући повратак и расељавање избеглица.

„Притом, на територијама које су под контролом легалне сиријске владе, ни САД, ни Француска, ни друге западне земље, не желе да створе услове за повратак избеглица све док, како нам говори Запад, не почне политички процес који улива поверење. Питање је због чега на источној обали реке Еуфрат, коју контролишу САД и њихови локални савезници, не мора да се чека почетак политичког процеса који улива поверење“, рекао је Лавров.

Он сматра да на тој територији САД желе да створе прототип неке нове државе, или ће „то опет бити опасна игра с Ирачким Курдистаном, такозвана идеја ’великог Курдистана‘“.

„Не искључујем могућност да САД у тој области, по правилу, покушавају да одрже ситуацију у подгрејаном стању, како нико не би могао да се смири. У таквој мутној води њима је много лакше да лове рибу коју они желе. То никада није водило нечему добром“, нагласио је руски министар.