Амерички председник имао специјалног изасланика за слободу вероисповести, који је „активно радио на томе да цариградски патријарх Вартоломеј да томос расколницима у Украјини.

Главни циљ неканонске Православне цркве Украјине је одузимање имовине Московске патријаршије, и њихове активности контролишу САД, рекао је данас министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

– Колико су озбиљне изјаве да Американци хоће да поткопају православље? Ми то знамо, а они то не крију – рекао је Лавров на 25. форуму савременог новинарства „Сва Русија 2021“.

Он је подсетио да је за време Трамповог мандата амерички председник имао специјалног изасланика за слободу вероисповести, који је „активно радио на томе да цариградски патријарх Вартоломеј да томос расколницима у Украјини – чиме је и формирана неканонска православна црква у Украјини“.

– Сада је главна брига да се од канонске УПЦ – Московске патријаршије узму имовина, цркве и парохије. Цариградски патријарх Вартоломеј директно зависи од Сједињених Држава – додао је Лавров.

Он је нагласио да сличан сценарио за стварање „аутокефалних цркава“ постоји у Белорусији и Црној Гори.

Оставите Коментар