Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је на састанку са америчким председником Доналдом Трампом потврдио предлог Русије о продужавању Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања до краја ове године.
Лавров је додао да је састанак са америчким председником Доналдом Трампом прошао у атмосфери узајамног разумевања.

„Ситуација је веома озбиљна. Остао је само један важец́и споразум између Русије и Сједињених Америчких Држава – мислим на Споразум о стратешком офанзивном наоружању. Ми смо поновили свој предлог да се споразум продужи“, истакао је Лавров на конференцији за медије.

Он је додао да Русија сматра да је важно да се овај Споразум „продужи што пре то боље, до краја ове године, као што је недавно предлагао председник Русије Владимир Путин“.

Руски министар је напоменуо да је на састанку посебна пажња била посвец́ена „стратешкој стабилности, стању у области контроле наоружања и неширења оружја“.

Он је истакао да је Русија понудила Сједињеним Америчким Државама „све варијанте“ продужења Споразума о стратешком наоружању“.

Судбина споразума остаје у рукама Вашингтона, рекао је руски министар.

„Овај датум је 5. фебруар 2021. До тог датума све остаје у нашим рукама, у рукама Вашингтона. Наши предлози су на столу, сада треба да решава Вашингтон“, одговорио је Лавров на питање новинара да ли постоји датум после којег нец́е моц́и да се продужити Споразум о стратешком наоружању.

Министар спољних послова Русије навео је да су обе стране, и Русија и Сједињене Америчке Државе, заинтересоване да сарађују у различитим областима где могу да постигну резултате.

„Схватамо унутрашњу ситуацију у Сједињеним Америчким Државама, али обе стране су заинтересоване за рад у областима у којима можемо постиц́и резултате“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

О руским гасоводима

Руски пројекти „Северни ток 2“ и „Турски ток“ почец́е са радом без обзира на америчке санкције, саопштио је руски министар.

„Уверавам вас да ни ’Северни ток 2‘ ни ’Турски ток‘ нец́е бити заустављени“, нагласио је Лавров.

„Што се тиче нацрта америчког војног буџета, према мом мишљењу, Kонгрес гори од жеље да учини све како би уништио наше односе“, констатовао је Лавров.

Он је нагласио да је руска страна навикла на такве нападе и да зна како на њих да одговори.

Амерички председник свестан је користи од добрих односа са Русијом, али у Сједињеним Америчким Државама постоје снаге које не деле ово гледиште и мешају се у успостављање контаката између двеју земаља.

„Трамп искрено схвата корист за Американце, за амерички бизнис, за САД у целини и за ситуацију у свету од добрих односа између Русије и Сједињених Америчких Држава. Односи који би требало да се заснивају на балансу интереса, на прагматизму и обостраној користи“, истакао је Лавров.

„Знамо да у Сједињеним Америчким Државама не деле сви наш став. Они на све начине покушавају да успоре нормализацију наших односа и покушавају да (Русији) наметну новим санкцијама“, оценио је Лавров и додао да Русија не сумња у искреност председника Трампа.

О Трамповој посети Москви

Шеф руске дипломатије рекао је новинарима да амерички председник разматра позив руског лидера Владимира Путина да посети Москву у мају следец́е године.

Министар је подсетио да је председник Путин, током њиховог састанка у Јапану на маргинама самита Г20, позвао Трампа на прославу Дана победе 9. маја следец́е године у Москви.

„Данас сам по налогу председника потврдио овај позив. Председник Трамп га разматра. Надамо се да ц́е, уколико се пружи таква могуц́ност, бити могуц́е одржати и билатерални разговор у пуном формату“, објаснио је Лавров.

Зеленски да испуни обец́ања

Kоментаришуц́и ситуацију у Украјини Лавров је рекао да Русија очекује да украјински председник Владимир Зеленски нец́е подлец́и позивима националиста и да ц́е тежити да испуни своја обец́ања и заустави рат.

„Суштина целог проблема је директан дијалог између Kијева, Доњецка и Луганска. Чињеница да сада националисти и неонацисти у Украјини праве представу захтевајуц́и од Зеленског да не изда своју домовину, не капитулира, не дозволи велеиздају… то је усмерено на спречавање сваког решења кризе, да се прати пословица — неком рат, неком брат“, рекао је Лавров.

„Очекујемо да ц́е се председник Зеленски строго држати свог предизборног обец́ања да заустави рат и прекине погибију људи“, закључио је Лавров.

Оставите Коментар