Министарство иностраних послова Русије је на својој званичној Фејсбук страници објавила стихове Сергеја Лаврова о његовом преминулом колеги Виталију Чуркину.

“Он и ја смо кроз живот ишли заједно“, написао је Лавров. Шеф руске дипломатије се такође подсетио почетка њихове заједничке каријере и изнео је примере тешкоћа у којима се Чуркин борио за објективност.

Међу примерима, Лавров је навео како је Чуркин истраживао инцидент на сарајевској пијаци Маркале, где су муслиманске снаге својим минама убили грађане Сарајева и како је у тој истрази у Сарајеву Чуркин провео свој 42. рођендан.

“Виталиј Чуркин је преминуо на борбеном положају када је до његовог 65. рођендана остало свега неколико сати по московском времену“, написао је Лавров.

“У Сарајеву, где су тада свакодневно тукли снајпери, он је дочекао свој 42. рођендан и добио је резултате које је тражио“, наставља Лавров“.

Специјалном представнику председника Руске Федерације Виталију Ивановичу Чуркину

Кроз олују снег и наносе
Под нишанима НАТО оружја
И под погледом *Акашија
Дипломата је своју линију чувао

Ни претња, ни ултиматум
Нису сломили кретање напред
Аплаузе даје свет за дипломату
По заслугама он славу саздаје

Нема бољег момента
Него рођендан прославити у боју
Специјални посланик председника
Часно је вршио мисију своју

И на крају босанске битке
Пијемо за та мушка дела
Од све душе честитамо Виталиј!
Срећен рођендан! Успели смо.

21. фебруара 1994. године

У тексту песме се на почетку спомиње надимак Акаши, што је био надимак Сергеја Лаврова у периоду када је Чуркин обављао своју мисију у Сарајеву.

 Извор: Ослобођење