Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да се америчке биолошке лабораторије, створене под окриљем Пентагона, налазе дуж периметра руских граница, као и да Вашингтон не жели да обезбеди транспарентност своје војне биолошке активности
Лавров је истакао да САД отварају биолошке лабораторије по целом свету, између осталог и на простору бивших совјетских земаља.

Он је додао да се Русија од 2001. године заједно са већином других земаља, укључујући Kину, залаже за споразум о припреми протокола за Kонвенцију о забрани биолошког и тоскичног оружја.

  • САД се готово једнострано категорички противе таквом предлогу. Наравно, тај проблем се сада заоштрио. Чињеница да САД не желе да обезбеде транспарентност своје војно-биолошке активности у различитим регионима света проузрокује питања шта се у ствари дешава и који су њихови циљеви – рекао је Лавров.

Раније је портпарол Министарства спољних послова Kине Ген Шуан изјавио да Kина подржава Русију и да кинеске власти сматрају да су америчке биолошке лабораторије на територијама појединих бивших совјетских држава опасне.

--

Leave a Reply