Глобална организација БРИКС ужива све већи ауторитет на светској сцени – најмање 12 земаља је заинтересовано за чланство, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

По његовим речима, структура БРИКС, која обједињује Бразил, Индију, Кину и Јужну Африку, прилично је тражена.

„Интересовање за ову глобалну организацију је веома, веома високо и наставља да расте“, рекао је Лавров на састанку са министром спољних послова Индије Субраманјамом Џајшанкаром. Како је истакао, за чланство у БРИКС-у нису заинтересовани само Алжир, Аргентина, Иран, већ „постоји више од десетак таквих земаља“.

Земље БРИКС-а, додаје Лавров, намеравају да ускоро договоре критеријуме и принципе за потенцијално ширење групе.

„Пре него што почнемо да говоримо о томе када и како ће почети ширење БРИКС-а, договорили смо се да као петорка усагласимо критеријуме и принципе за разматрање таквих захтева. Пошто пријаве већ стижу званично, очекујемо да договарање критеријума и принципа за ширење БРИКС-а неће дуго трајати“, прецизирао је шеф руске дипломатије.

Такође је подсетио да је у јуну ове године након самита БРИКС-а, током кога су лидери „петорке“ разговарали о унутрашњим питањима организације и одредили планове за будућност, одржан самит у формату БРИКС+ у коме су учествовали лидери 13 земаља.

„Та листа је позната. На њој су земље које представљају све регионе света у развоју, без изузетка: Азију, Африку, Латинску Америку. Ми такво интересовање поздрављамо“, поручио је Лавров.

Раније су медији пренели да је Алжир поднео званичан захтев за придруживање групи БРИКС.

Пре тога су захтеве поднели Иран и Аргентина, док су Каиро, Ријад и Анкара саопштили да намеравају да се придруже БРИКС-у.

Оставите Коментар