Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упозорио је на драстичну деградацију ситуације у области међународне безбедности. Према његовим речима, данас се одлучује какав ће бити светски поредак: са хегемоном или праведни свет без уцена.

Обраћајући се учесницима 77. Генералне дебате Генералне скупштине УН он је рекао да се „уместо поштеног дијалога и потраге за компромисима суочавамо са дезинформацијама, инсценираним ситуацијама и провокацијама“.

Курс Запада подрива поверење према међународним институцијама као органима усаглашавања интереса, као и према међународном праву као гаранцији праведности и заштите слабих од безакоња, рекао је он.

„Данас се решава питање будућег светског поретка, то је јасно сваком објективном посматрачу. Питање је да ли ће то бити свет са једним хегемоном који све тера да живе по својим добро познатим ‘правилима’ од којих само он има корист. Или ће то бити демократски, праведан свет, свет без уцене и застрашивања, неонацизма и неоколонијализма“, поручио је Лавров.

Русија је, како је рекао, чврсто изабрала другу опцију и заједно са савезницима, партнерима и истомишљеницима позива да такав свет и постане стварност.

Шеф руске дипломатије критиковао је поступање Сједињених Држава према другим земљама, истичући да Вашингтон са својим савезницима жели да заустави точак историје.

Он је констатовао да у прошлост одлази „унилатерални модел светског развоја који је омогућавао задовољавање интереса Запада, ‘златне милијарде’“.

„Данас стварање суверених држава спремних да се боре за своје националне интересе води ка формирању равноправне, социјално оријентисане и одрживе мултилатералне архитектуре. Ипак, Вашингтон и владајуће елите Запада које су му потпуно потчињене доживљавају објективне геополитичке процесе као претњу њиховој доминацији. САД и њихови савезници желе да зауставе точак историје. Када је својевремено прогласио победу у Хладном рату, Вашингтон је себе ставио малтене у ранг божјег изасланика на земљи који нема обавезе, него само ‘света’ права да ради где и шта хоће без икакве казне“, рекао је руски министар.

Хистерија Запада због референдума

Лавров је рекао и да је Запад захватила хистерија због референдума у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области о уједињењу с Русијом.

Како је рекао, референдум је само реакција грађана ових области на речи украјинског председника Владимира Зеленског да Руси треба да напусте Украјину.

Оставите Коментар