Односи Србије и Црне Горе, однос Подгорице према Српској православној цркви, као и медуобни односи у такозваном „троуглу“ Подгорице, Приштине и Тиране били су главне теме овонедељног издања емисије „На нишану Мирослава Лазанског“.

Гост Лазанског био је Марко Милачић председник странке Права Црна Гора.

Општина Улцињ је, подсетио је Милачић, покушала да, на инцијативу албанских партија и уз асистенцију полиције, забрани скуп у организацији СПЦ, односно литургију меду зидинама некадашње православне богомоље у Свацу.

– То је беспризорно, невероватно – да под паролом мултиконфесионалности и толеранције коју наводно промовишу, Албанци желе да  заведу управо  супротно! И то у држави која је доминантно православна – оштар је Милацић.

Митрполија црногорско-приморска је на крају, ипак, служила литургију, али ван зидина храма у Свацу. Читав догадај је само нови доказ да Црна Гора остаје ван цивилизацијских тековина које важе у другим земљама вековима, и додаје да је то што се догада са СПЦ у Црној Гори уједно нека врста упозорења Србији и њеном руководству, али и српском живљу у цитавом региону.

– Ово није удар само на Србе, на њихову цркву, већ пре свега на црногорску државу; Албанци и власт у Подгорици то раде заједно – то је антицрногорска и антидржавна политика – каже Милацић. Он додаје да црногорски интелектуалци ћуте јер то, како каже, руши њихову мантру да су Срби ти који желе нажао црногорској држави.

Иако су односи два народа су традиционално добри, какви су заправо односи две државе, то јест њихових администрација, упитао је Лазански. Милацић наглашава да цињеница да власти нису у добрим односима не може да не остави дугороцне последице.

– Тај процес се не сме потценити. Стасава једна нова генерација која прати медије, расте на друштвеним мрежама, које су затроване. Увлаци се анимозитет меду народ, нароцито у одреденим крајевима. Није преовалдавајуће, али на дужи рок је јако опасно – каже Мила;ић. Он је повукао паралелу са Украјином у којој, како каже, фашизам и десна идеологија све више преовладавају и меду народом, јер тако диктирају власти из Кијева.

На констатцију Лазанског да су званицне делегације из Тиране и Приштине веома цесто у Подгорици у последње време, Милацић каже – наравно, јер су они стратешки партнери.

– Не само партнери, већ су сви заједно марионете сила које им диктирају шта треба да раде. Мислим да је то што се дешава важна порука која се шаље Србији и Србима: у питању је практицно систем спојених судова, и све што се дешава у Црној Гори се и те како посредно тице Србије, и итекако се тице Републике Српске – оцењује Милачић.

Да Црна Гора што пре призна Косово, то је било битно како би се показало колика је моћ уништавања идентитета, каже наш саговорник.

– Не сме се заборавити да смо сви припадници истог народа, а мислити да све што се не дешава не утице на друге делове тог народа је потпуно погрешно – сматра Милачић.

Уптан да ли је било културно да Црна Гора не направи службену комеморацију недавно преминулом Момиру Булатовићу, првом председнику те државе, Милацић каже:

– Мислим да је прави израз – тужно. Заправо, јадно, чак скандалозно… Мада, нас то није нароцито изненадило. Нисмо од званицне Подгорице више ни оцекивали. Али то што су уцинили, да један бивши партијски друг И саборац другоме не доде на сахрану, то је једно невидено издајтво. Они су таквим цином, пре свега, издали сами себе – каже Милачић.

Говорећи о странци Права Црна Гора и њеном расту и развоју, Милацић је објаснио да се, како каже, „мукотрпно и ударницки ради, што Црној Гори није лако“.

– Растемо, постајемо политички, и не само политички незаобилазан фактор у земљи. Највише смо фокусирани на рад на терену, што је важно у нашем идеолошком пољу деловања, у којем се одувек пуно прицало, а веома мало радило – каже Милацић, и додаје:

– Мораћемо, као алтернатива која не жели само козметицке реформе, да дамо све од себе да у наредном периоду изазовемо озбиљне промена у Црној Гори. Следећа је година кљуцна, и мислим да више него икада пре имамо шансу да такве промене издејствујемо. Овај удар на СПЦ ће се Милу Ђукановићу обити о главу. СПЦ има огромно поверење у народу, и само је важно да сада збијемо редове, и да једним снажним отпором, комбинацијом институционалне и ванинституционалне борбе, конацно, после три деценије демократизујемо окупирану земљу – каже Милачић.

-Крајњи циљ нам је да око себе окупимо оно најбоље што Црна Гора има да понуди; желимо да у њој направимо нешто необицно – а то је добра организација добрих људи – поручио је Марко Милачић на крају разговора за Спутњик.

Оставите Коментар