Новинар, писац и војно-политички коментатор Мирослав Лазански рекао је да Русија жели да тестира нове ракете како би компензовала евентуално постављање америчких ракета средњег и кратког домета у Европи.

– Америчко излажење из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета руши комплетну архитектуру свих досадашњих уговора о нуклеарном оружју.

Он је додао да ће бити велика дискусија између европских земаља које могу бити потенцијална мета „ракета“ и Американаца у случају евентуалног сукоба Русије и САД, коментаришући изјаву немачког министра спољних послова Хајка Маса да ће се Немачка супротстављати распоређивању ракета средњег домета са нуклеарним бојевим главама у Европи, ако се раскине Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Лазански мисли да „Авангард“ вероватно, после лансирања, заврши на Камчатки, али да, с обзиром на то да се ради о тестирању, „Авангард“, кога британци зову „Сатанина невеста“, нема бојеву главу.

Војни коментатор каже да Руси њу не „спуштају“, већ желе да погоде циљ.

– Она иде да погоди циљ и тестира се њена брзина, а с обзиром на то да се ради о тестирању, она, наравно, нема бојеву главу. Вероватно на крају заврши на Камчатки – рекао је Лазански.

Руски председник је у марту најавио ново оружје, укључујући и „Авангард“, те поручио да она могу да погоде било коју тачку на свету и да могу да избегну амерички ракетни штит.

Пројектил је лансиран из ракетне базе Домбаровски, на југу Урала, и погодио је мету на полигону Кура, на Камчатки, удаљену 6.000 километара.

Путин тврди да „Авангард“, који је у марту представљен као део новог таласа атомског оружја, не може бити пресретнут.

– „Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети у атмосфери 20 пута брже од звука. Према мети лети као метеорит, као ватрена лопта – изјавио је Путин.