Спољнополитички коментатор дневног листа ‘Политика’ Мирослав Лазански рекао је да је унапређење војне технике заступљено у свим великим светским силама и додао да су претходне власти у Србији „побацале велики количину војне технике на ливаде крај Смедеревске Паланке“ иако је могла да се модернизује

Фото: В. Лалић
Фото: В. Лалић

Лазански је оптужио данас, гостујући на ТВ Пинк, бивше власти у Србији да су огромну количину војне технике која је још могла да се користи или модернизује, бацили на ливаде крај Смедеревске Паланке.

Он је рекао да се многе ствари могу поправљати, што је нормално у свим државама света. Модернизација је учестала и, каже, новитети су ретки.

– У америчкој авијацији још лете авиони из Вијетнамског рата, али су то авиони који се сваке године унапређују. Нико не баца оно што може да се користи модернизацијом! – каже Лазански.

Говорећи о односима Србије и Кине, Лазански је подсетио да са Кином имамо добру политичку, економску, али и војну сарадњу.

Он је истакао да Кинези могу да нам помогну у развоју паметне муниције са паметним навођењем, у производњи ракета домета до 300 километара, као и у сајбер ратовању у чему су, како је оценио, отишли јако далеко.

– Када је реч о стелт технологији, не бих о томе говорио. То је више за прве странице новина и тираж. Будимо озбиљни: само три земље имају стелт технологију – Америка, Русија и Кина – рекао је Лазански.

Кинези су, истиче, први у свету и по копирању цивилне и војне технологије. Каже да су Кинези најјачи трговци на свету и да их је тешко „прећи“.

Српска војна индустрија извози оружје и држави годишње обезбеђује између 700 и 800 милиона долара и замајац је развоја комплетне економије Србије.

– Одређене светске корпорације преко одређених невладиних организација врше притисак на нашу војну индустрију како би нас уклонили са тржишта – каже Лазански.

Истиче да постоје директни покушаји да се саботира војна индустрија Србије, а која доноси „најлепше приходе“ и „ту је новац који се најбрже обрће“.

Каже да су српски војни производи врло квалитетни и да имају прођу широм света. Подсећа да су нам Кинези и конкуренти.

– Наш метак, рецимо, квалитетнији је и скупљи за разлику од кинеског који је јефтинији, али мање квалитетан – каже војни коментатор. Подвлачи да се опрема војника оживљава, исто тако и техника.

Цео разговор са Лазанским погледајте у видео запису:

Извор: pink.rsinformer.rs