Војно-политички коменататор Мирослав Лазански каже да Србија неће дозволити да се Олуја понови, и да председник Србије Александар Вучић чини све да до тога не дође.

– Председник Вучић је рекао да нећемо да дозволимо нову Олују, нико неће протеривати Србе. Генерални секретар НАТО-а је рекао да било какав покрет „косовске војске“ на север Kосова мора да одобри генерал KФОР-а – рекао је Лазански, додавши да уколико они не спрече такве намере, онда то, каже Лазански, мора Србија да учини. Према његовим речима, Американци су дошли на Kосово да тамо и остану, тако да, каже Лазански, тешко да ће њихове претње према Приштини да се испуне.

– Њима је Kосово потребно. Они су се потрудили да дођу. Не пада им на крај памети да оду са простора KиМ – објашњава Лазански, наглашавајући да су Американци тамо да би остали.

– Kада они дођу негде после рата, они ту и остају.

Према његовим речима Харадинај покушава да се позиционира у Приштини.

– Они то покушавају мирно и фино. Могуће је да се тихо, преко ноћи само појаве на административној линији – каже Лазански, питајући се како ће онда реаговати европски и светски званичници.

Хрватска има озбиљан проблем, јер је став према НДХ недоречен

На традиционалном карневалу у Kаштелима близу Сплита, спаљена је велика лутка са ликом представника Срба у Хрватској Милорада Пуповца. Машкаре су том приликом узвикивале: „Пуповац се претворио у пепео.“ Међутим, то није све. Учесници карневала су у потпуности реконструисали недавни немили догађај у Сплиту, када су ватерполисти Црвене звезде били нападнути. Лазански каже да је чињеница да у Хрватској и даље влада лоша клима.

– Они то покривају сезону Машкара. Сиротог Пуповца су спаљивали и то је сада идеална прилика да каже да он у тој влади неће да парципира. Лоша је клима у Храватској. Сплићани су иначе увек карактеристични, када је неки циркус или неко лудо дешавање, они се увек окупе – коментарише Лазански, подсећајући да ова ситуација није прва.

– Раније се није толико писало о томе. Звезда када је гостовала у Максимиру, дешавало се да Јањевци скандирају, а из Загреба само мирно тапшу. Део јавности се труди да се не експонира, док са друге стране имате радикалну климу – каже Лазански кометаришући недавна дешавања у Хрваткој.

Он каже да емисија „Лијепом нашом“ снимљеној у Ријеци која је тематски била посвећена карневалу, неко са телевизије је проценио да је пожељно да се у емисији наступају певачи обучени у нацистичким униформама и шлемовима.

– Они мисле да је то нека врста исмејавања свега тога. Чињеница да ЕУ мора да чује о таквим дешавањима. Хрватска има озбиљан проблем, јер они имају недоречен став према НДХ – објашнајва Лазански, додајући да су сличне ситуације биле и у Балтичким земљама где се такође, на одређен начин, слави нацизам.