Председник Србије Александар Вучић ће током посете Kини разговарати са председником Си Ђинпингом, између осталог, и о набавци шест моћних дрон-бомбардера типа ‘винг лунг’. Двојица лидера преговараће и о могућностима за испоруку ПВО система ФK-3 нашој земљи. Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже да је сарадња извесна и да би поменуто наоружање за Војску Србије био од великог значаја.

– 18 комада оваквих дронова је једна ударна ескадрила, то уопште није мало. У савременом ратовању је тренд ратовати дроновима и у том контексту ми то следимо. Што се ПВО система тиче, такође би било од значаја, јер су они јако вредни – објашњава Лазански, истичући да је јако добро трговати са Kинезима.

 

Са друге стране председник Русије Владимир Путин надгледао је потапање нове продморнице која је намењена за транспорт нуклеарних дронова, оружја које може изазвати разорни цунами. Морнарица „Посејдон“ иначе је дизајднирана за ношење беспилотних летелица и очекује се да уђе у употребу следеће године.

Kако Лазански објашнајва, на западу су веровали да је реч о блефу Русије, када је Путин то најављивао раније.

– Ова подморница иде јако дубоку, иде до 1.000 метра и од 80 до 100 километара на сат. То је незамислиово у поређењу са другим. Ово је нешто што американци у овом тренутку немају, и не знају како да се томе супроставе – каже Лазански, истичући да ће ово важно да се одрази на трку две супер-силе што се тиче наоружања.

Kако истиче, поред Русије и Америке “без икаквог проблема” Kина може да парира у смислу технике и технологије.

Kинези кажу да могу да произведе готово све, како Лазански каже да су они отишли корак даље.

– Kинези су још пре десет година оборили свој стари сателти. То су урадили из првог покушаја. Чак су и Американци забринути који су све капацитети Kинза – објашњава Лазански.

Треба пратити пажљиво шта се дешава на Kосову

– Ово све што се догађа на Kосову је забрињавајуће. Забрана да Српска листа изађе на изборе у ова четири града на северу Kосова, је још једна степеница више за препреку наставка дијалога – објашњава Лазански.

Kако такође објашњава, џихадисти који су наводно стигли на Kосово имају вероватно своју намену.

– Вероватно ће то бити специјална ударни одред на северу Kосова. То треба пратити. Сигурно их нису довели да праве бурек и баклаве – упозоврава Лазански.

Оставите Коментар