У досадашњем процесу припрема за ванредне парламентарне изборе у лажној држави Косово утврђена је кандидатура четири кандидата за мандатара нове тзв. владе Косова, од тога су тројица мушкарци и бивши команданти терористичке Ослободилачке војске Косова и једна жена која је по професији универзитетски професор.

Кандидати за лажног премијера су Кадри Весељи из Демократске партије Косова (ДПК), Рамуш Харадинај из коалиције Алијансе за будућност Косова (АБК) и Социјалдемократске партије Косова, Фамир Љимај као кандидат коалиције Социјалдемократска иницијативе (СДИК), Алијансе ново Косово (АНК) и Партије правде (ПП) и Вјоса Османи, испред Демократског савеза Косова (ДСК).

Кадри Весељи (51) је председник ДПК и до сада је у два мандата обављао и функцију тзв. председника косовског парламента.

Весељи је један од оснивача бивше терористичке Ослободилачке војске Косова, а после рата на Косову био је руководилац Обавештајне службе Косова која је произашла из бивше ОВК.

Рамуш Харадинај (51), лажни премијер у оставци и лидер АБК био је један од најпознатијих команданата бивше терористичке Ослободилачке војске Косова задужен за оперативну зону Дукађини.

Био је тзв. премијер Косова у мандату 2004. до 6. марта 2005 године, када је поднео оставку и добровољно отишао у Хашки трибунал, након што је дан раније добио оптужницу за наводне ратне злочине.

У два суђења пред Хашким трибуналом Харадинај је ослобођен свих оптужби.

За  тзв. премијера је поново изабран 2017, године и оставку је поново поднео када је добио позив од Специјалног суда да се пред тужилаштвом појави у својству осумњиченог.

Кандидат Социјалдемократске иницијативе, АНК и Партије правде, Фатмир Љимај (48) је тзв. заменик премијера у оставци.

И он је био један од најпознатијих команданата бивше терористичке ОВК. После рата један је од оснивача Демократске партије Косова, коју је напустио 2015. године, када је формирао странку на чијем је челу.

Љимај је такође био оптужен за ратне злочине пред Хашким трибуналом, али је ослобођен свих оптужби.

На изборима ће учествовати и Вјоса Османи (37) која је доктор правних наука и професор на Правном факултету Универзитета у Приштини, на Р.И.Т Косово и на Универзитету у Питсбургу, у САД.

Била је посланица у три последња сазива Скупштине Косова, а претходно тзв. шефица особља тзв. председника Косова када је ту функцију обављао Фатмир Сејдиу.

На последњим изборима за посланике Скупштине Косова Османи је са 60 хиљада гласова постигла најбољи резултат међу женама.

У последњем сазиву Скупштине Косова је била председница скупштинског Одбора за спољне послове, дијаспору и стратешке инвестиције.

Оставите Коментар