Након најаве да би Чешка, али и многе друге земље, могле повући признање, из Приштине је саопштено да ове године неће ни поднети захтев за пријем у Интерпол.

Наиме, заменик тзв. министра спољних послова Антон Бериша наговестио је да лажна држава Косово ове године  неће поднети захтев за Интерпол.

  • Не можемо постати чланови међународних институција без помоћи међународних институција. Пацоли је грешио када је журио да се пријави за чланство у Интерполу. Не би требало да журимо имајући у виду неке друге околности – навео је Бериша.

Не треба заборавити и да је у последња два месеца Специјални суд за ратне злочине на КиМ у периоду од 1998. до 2.000. позвао више од 100 некадашњих припадника терористичке ОВК, међу којима је био и Рамуш Харадинај.

Ипак, према речима посланика Милована Дрецуна, није реално очекивати подизање оптужница због парламентарних избора.

  • Ја сам из контаката преко Радне групе које сам имао са специјализованим тужилаштвом упозоравао јавност да се то неће тако брзо десити.

Прво, чини ми се да Специјализовано тужилаштво још није донело одлуку да ли ће  ићи с подизањем оптужница. Али важно је да се они налазе у завршној фази када треба да процене каквим доказима располажу – рекао је Дрецун.

Он оцењује да је претња да се могу наћи на оптужницама изазвала код неких људи ефекат који би могао њихово политичко понашање да уведе у оквире рационалног и предвидљивог.

Поводом изјаве чешког председника Милоша Земана, Дрецун каже да је Земан указао на то да је неприхватљиво, посебно за ЕУ, да у тој самозваној држави на кључним функцијама седе људи који су осумњичени за најтеже ратне злочине и за организовани криминал.

  • И управо су то кључни аргументи због чега не треба признати Косово као некакву државу јер је то стециште и глобалне албанске мафије, и ратних злочинаца, и радикланих исламистичких терориста, џихадиста, корупције, огромне незапослености, значи људи који живе на тој територији су без икакве перспективе, то је најбољи разлог зашто га не треба признати – истакао је Дрецун.

Leave a Reply