Вјоса Османи, председница привремених институција у Приштини позвала је данас европске званичнике да подрже акције против „криминала“ на Косову, изразивши наду да званичници ЕУ убудуће неће давати „једностране и неосноване изјаве“.

Османијева је овом изјавом заправо мислила на високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља, који је рекао да тзв. Косово не би требало да предузима „једностране акције“, после изведене крваве операције полиције тзв. Косова на северу, када је под плаштом акције против шверца рањено на десетине Срба.

  • Надам се да у будућности званичници ЕУ неће давати једностране и неосноване изјаве, које само могу да повећају тензије и да ометају наше напоре за владавину права у сваком кутку (тзв.) Косова. Драго ми је што је данас било размишљања. Поздрављам изјаву господина Блинкена – рекла је Османијева на конференцији за медије.

Коментаришући Извештај о напретку (тзв.) Косова који је објавила Европска комисија, Османијева је навела да није сагласна са неким ставовима званичника Европске уније у вези са поступцима косовске полиције.

Позивајући се на Извештај, који сугерише да би требало предузети додатне мере за борбу против криминалних активности „укључујући корупцију и илегалне прелазе границе“, она је рекла да би званичници ЕУ убудуће требало да подржавају тзв. Косово по овим питањима.

  • Тражимо од свих званичника ЕУ да остану верни овим изјавама, тако да кад год институције (тзв.) Косова које спроводе закон боре против криминала и шверца у сваком кутку наше земље, укључујући и север, имамо њихову подршку, а не противљење – рекла је Османијева.

Она је нагласила да је њен став јасан, а то је да „не постоји компромис у борби против криминала и корупције, што је већ и доказано“.

Оставите Коментар