Вест је звучала бомбастично: Нобеловка вратила награду у знак протеста због Хандкеа! Да ли је баш тако?
Док је аустријски књижевник Петер Хандке јуче у Стокхолму примао Нобелову награду за књижевност за 2019. годину, његови противници су оштро протестовали. У мору бруних реакција којима се оспоравала одлука Нобеловог комитета издојио се гест извесне шведске лекарке Kристине Доктаре, која је крочила међу окупљене испред центра „АБФ“ у Стокхолму и, са медаљом високо подигнутом у руци, саопштила драматичну одлуку: „Враћам своју Нобелову награду!“

  • Некада сам била поносна на Шведску академију, али сада осећам само стид и кривицу. Била сам сведок геноцида из прве руке пре 27 година, када сам била тамо. Вратићу Нобелову награду због чињенице да ју је добио и Петер Хандке, који негира геноцид који се десио у Босни и Херцеговини – рекла је Доктареова.

Присутни су обраћање испратили бурним аплаузом уз скандирање: Kристина! Kристина!

Међу окупљенима је, између осталих, била Алида Бремер, немачки писац хрватских корена, немачка и француска новинарка Елке Шмитер, као и Флоранс Артман, амерички новинар Рој Гутман, Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница — Поточари, члан норвешког Хелсиншког комитета Енвер Ђулиман, као и Мирсад Дуратовић, председник Регионалног савеза Удружења логораша регије Бањалука.

Вест су ускоро пренели регионални и светски медији.

У информацији коју су светски медији пренели наводи се да је Доктареова Нобелову награду за мир добила 1988. као чланица мировних снага УН. Kолико је то тачно?

Једноставан поглед на сајт Нобеловог комитета говори да њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину — нема.

Наиме, награду су као колектив добили сви припадници мировних снага УН од 1948. до 1988. године, што је укупно више 500.000 људи из 53 земље света!

Одлуку да награда буде додељена Хандкеу изазвала је много буре. Већина земаља региона због Хандкеа је бојкотовала овогодишњу доделу Нобелове награде, међу којима су амбасадори БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Албаније. Бојкоту се потом придружила и Турска.

Добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке изјавио је синоћ да није очекивао кампању која се води против њега и да је имао идеју да покуша да помири ставове.

  • Волео бих да сретнем једну мајку са једне и једну са друге стране. Једну мајку из Kравице, где је био почетак свих масакра и једну мајку из околине Сребренице. То је била моја идеја, али мислим да је била помало наивна. Мислим да у овом тренутку ту идеју не могу да реализујем – рекао је Хандке.
Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here