Прошло је нешто више од четири месеца од одласка Демократске партије социјалиста (ДПС) са власти у Црној Гори, а тензије унутар те партије због историјског пораза на парламентарним изборима одржаним 30.08.2020. године се још увек не смирују. Иако планиран за децембар, ванредни конгрес ДПС-а биће одржан 23.01.2021. године, на којем ће се према тврдњама руководства на челу са председником странке и републике Црне Горе Милом Ђукановићем, потврдити да је донедавно владајућа партија искључиво опредељена за одбрану националних и државних интереса, јачању мултиетничке демократије и свеукупне еманципације, као и да ће се том приликом усвојити савремена политичка платформа освежена новим кадровима неопходним за деловање на свим нивоима.

Међутим, као што сам наслов овог текста каже „Лажни конгрес ДПС-а“, стварност је сасвим другачија, и евидентно је да се на конгресу неће десити ништа осим што ће се учврстити страначка власт, односно неприкосновена фотеља Мила Ђукановића, који ову партију сматра својом личном својином. Наиме, како ексклузивно сазнајемо из најужег руководства ДПС-а, Ђукановић ће из врха партије најпре елиминисати све некадашње заслужне кадрове попут чланова председништва Милутина Симовића и Брана Гвозденовића, иначе по свему судећи одлазећег политичког директора странке, затим амбасадора у Србији Тарзана Милошевића, веома искусног, вештог и утицајног на подручју севера Црне Горе, а посебно бившег премијера Душка Марковића, који већ дуже време чека на пријем у кабинет код Ђукановића.

Како ствари стоје, а то ће се 23.01. и показати, суштина конгреса ће бити да Ђукановић потврди своју власт, а не да ДПС ојача свој статус на политичкој сцени и нађе начин да поврати поверење изневерених грађана и дугогодишњих присталица. Најбољи пример такве логике је Ђукановићев кандидат за место број два у ДПС-у, односно Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, човек који носи епитет највећег губитника у историји странке, који је од бивше опозиције на парламентарним изборима буквално „прегажен“ са невероватних 27.000 гласова разлике, што је незабележено у модерној вишестраначкој Црној Гори.

Кад се све сабере, Ђукановић је изабрао да највеће губитнике доведе на чело ДПС-а, што само показује његову патолошку црту да је због себичне фамилијарне политике спреман да до краја уништи ДПС као донедавно најутицајнију странку у Црној Гори, коју иначе није поразио само народ на недавним изборима, већ је сваким даном својим поступцима поражава и њен председник.

Оставите Коментар