КАМПАЊА отпризнавања независности самопроглашене државе, коју је Србија повела, дала је резултате, па у овом тренутку 103, од укупно 193 државе на свету, не признају тзв. Косово.

Како је председник Србије Александар Вучић обелоданио у суботу, у „фиоци“ се налазе документи седам држава о повлачењу. Имена ових земаља још нису обелодањена, а оне су одлучиле да повуку признања када је Београд, после истека Вашингтонског споразума, где смо се обавезали да не лобирамо за отпризнавања, поново покренуо дипломатску офанзиву.

Вучић је истакао да Србија има већинску подршку света, и да због тога Приштина не може да постане део Интерпола и УН.

Како за „Новости“ објашњава дипломата Зоран Миливојевић, податак о нових седам земаља изузетно је значајан, као показатељ да пројекат самопроглашене независности Косова није успео и да више од половине човечанства не признаје независност.

– Светски поредак се мења на начин да се враћају принципи међународног права – сматра Миливојевић.

– Нова Влада Србије ће сигурно наставити у овом правцу, док политика Приштине коју спроводи Самопредељење Аљбина Куртија не доприноси афирмацији државности Косова.

Видели смо да се ствари мењају у корист Србије током посете египатског председника, као и изјаве шпанског премијера у Тирани да подржава територијални интегритет Србије. Не треба очекивати промене ни када је реч о ставу пет сталних чланица ЕУ. Има и земаља које су признале независност, а које имају далеко другачији став, ту мислим пре свега на Мађарску.

Оставите Коментар