Британски премијер Борис Џонсон поручио је опозиционој Лабуристичкој партији и њеном лидеру Џеремију Корбину да или покушају да га свргну са власти или да се држе по страни и дозволе његовој влади да обави до краја излазак Велике Британије из ЕУ.

„Овај парламент мора или да се држи по страни или да обезбеди изгласавање неповерења (влади) и коначно дочека дан када ће се обрачунати са гласачима“, рекао је синоћ Џонсон у говору у парламенту који је пратила галама осталих посланика, преноси Танјуг, позивајући се на Ројтерс.

Џонсон је рекао да је Парламент „паралисан“, а да опозиција жели да земља „заувек остане у орбити ЕУ“, преноси РТ. Уследили су гласни узвици негодовања опозиционих посланика, од којих се, како преноси РТ, тресао Парламент.

Корбин је на то одговорио Џонсону да би пре свега требало да се побрине за обезбеђивање одлагања „брегзита“ како би добио подршку за нове изборе.

„Врло је једноставно — ако желите изборе, обезбедите одлагање (брегзита), и хајде да онда имамо изборе“, поручио је Корбин Џонсону, који се у Лондон вратио раније из Њујорка са заседања Генералне скупштине УН, како би присуствовао заседању британског парламента.

„Уместо да изађе пред бираче, опозиција је подвила реп и побегла у суд. Упркос чињеници да сам следио исте процедуре као и моји претходници и најавио програм Владе кроз краљичин говор, Врховни суд је позван да се, први пут у историји, умеша. Без жеље да вређам правосуђе, мислим да је суд погрешио што се изјаснио о овом суштински политичком питању“, поручио је Џонсон.

Шкотски националисти, лабуристи и све популарније либерал-демократе траже одлагање „брегзита“, па онда изборе, преноси РТС.

Како преноси РТ, из парламента су се чули узвици: „Оставка!“, „Лажову!“, „Требало би да си у затвору!“.

​„Премијерово излагање је као и незаконита суспензија Парламента — ништавно, без ефекта и да цитирам Врховни суд требало би да буде оповргнуто. Ово је било десет минута хвалисања опасног премијера“, истакао је Џереми Корбин, лидер Лабуристичке странке.

Оставите Коментар