Матео Салвини, потпредседник италијанске владе и лидер Лиге, и Марин ле Пен, шефица Националног окупљања, убедљиво су у недељу победили у својим државама на изборима за Европски парламент, а то би могла да буде веома добра вест за Србе и Србију.

Салвини и Ле Пенова јесу, наиме, отворени противници и критичари лажне државе Kосово, а њихов изборни успех у ЕУ, уколико се понови и на националним изборима, може довести и до тога да Италија и Француска повуку одлуку о признању шиптарске квазидржаве. Стручњаци оцењују да ће партије Салвинија и Ле Пенове већ сада у Европском парламенту смањити притисак на Србију и да ће у многим питањима подржати српске националне и државне интересе.

 

Добра вест за Србе

Kонкретан доказ за то представља чињеница да је Лига Матеа Салвинија била једина странка у Италији која се током НАТО агресије на Србију 1999. године јавно противила давању италијанских аеродрома на коришћење НАТО авијацији. Салвинијева странка оштро се противила и формирању такозване ‘војске Kосова’, али и другим једностраним актима привремених институција у Приштини.

– Забрињавајуће је да је парламент самопроглашене државе Kосово, коју није признало пет чланица ЕУ, унилатерално одлучио да формира армију. Балкану је данас потребан дијалог, као што то тражи званична Србија. Територији око које се споре Срби и Албанци није потребна војска, а права српске мањине се не поштују. Зато што смо били и против бомбардовања српског народа ми смо и против унилатералних дестабилизујућих одлука – изјавио је почетком ове године италијански посланик Паоло Гримолди, шеф Лиге за регион Ломбардије и блиски Салвинијев сарадник.

Марин ле Пен, шефица Националног окупљања и председничка кандидаткиња, још је оштрија у критиковању лажне шиптарске државе. Она је још 2017. године најавила је да ће, када дође на власт, поништити признавање независности.

– Kосово је света српска и хришћанска земља која је последња брана стварању нове исламске државе у Европи. Према Србима је начињена огромна неправда деведесетих и Европа је дужна да ту неправду исправи – изјавила је Ле Пенова на предизборном митингу у Паризу.

Kоментаришући ове наводе, историчар и аналитичар Саша Адамовић оцењује да резултати Салвинија и Ле Пенове на изборима за Европски парламент представљају веома добру вест за Србију.

– То су политичари са изразито просрспким ставовима, који се противе независности Kосова. Неопходно је у наредном периоду да своје резултате потврде и на националним изборима како би са позиција власти могли да пресудно утичу на преиспитивање и промену досадашње политике њихових држава према косовском проблему. До тада, њихов утицај може бити веома користан зато што ће у Европском парламенту амортизовати притиске на Србију да призна такозвану независну државу Kосово – подвлачи Адамовић.

Савезници и лобисти

Политиколог Александар Павић каже да ће изборни успех Салвинија и Ле Пенове свакако допринети српској борби за Kосово и Метохију.

– Сада у две важне државе ЕУ имамо озбиљне савезнике. Наша борба за Kосово може да им помогне и у њиховим унутрашњим политичким борбама против странака бриселског естаблишмента, које подржавају терористе у Приштини. Поготово је Салвини битан, јер је он сада јачи део владајуће коалиције у Италији. Важна је и Ле Пенова, јер ће сад бити још јача опозиција у једној од две највеће земље ЕУ. Они нам могу постати врло важни савезници и лобисти, како у својим земљама, тако и у Европском парламенту – закључује Павић.

Салвини: Србија део ЕУ? Зашто да не!

Матео Салвини изјавио је после гласања на изборима за Европски парламент да се сусрео са председником Србије Александром Вучићем и оценио интересантном идеју да наша држава буде део Европске уније.

– Срео сам се са српским председником. То да Србија буде део европске заједнице јесте нешто што је географски, друштвено, културно гледано интересантно. Проширење и интелигентно укључивање неких блиских народа, зашто да не? – казао је Салвини, који се изричито противи пријему Турске у ЕУ.

Оставите Коментар