Уз САД, Кина је једина земља која има невидљиве стелт ловце, а према новом извешћтају о кинеској војној моћи америчке Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА) чини се да Кина спрема нову серију пројеката невидљивих борбених авиона.

Кина “развија нове невидљиве бомбардере средњег и великог домета како би постигла регионалне и глобалне циљеве”, наводи се у извештају. “Стелт технологија наставља да играти кључну улогу у развоју тих нових бомбардера, који вероватно неће достићи почетну оперативну способност пре 2025.”

Данас Кина држи можда најпасивнији нуклеарни арсенал на свету, с нуклеарним бојевим главама којима се никада не наоружавају ракете и наводно “нуклеарно оспособљеним” бомбардерима који никада нису летели у мисијама наоружани нуклеарним бојевим главама.

Једини тренутни кинески бомбардер је Х-6К, ажурирана, лиценцирана копија совјетског Тупољева Ту-16, који је пуштен у рад 1954., а повучен у Москви 1993. године. Док Х-6К служи за сигнализовање и решавање, на пример слетањем на вештачке острва у Јужнокинеском мору, није ни близу модерном бомбардеру.

Планови и неке потенцијалне слике процурили су за Х-20, замену за Х-6К, али до сада је други кинески невидљиви бомбардер остао само гласина и обавијен велом тајне.

Стручњаци који су говорили за Бизнис Инсајдер о кинеском Х-20 тврде да је бомбардер веројатно врло сличан америчком Б-2, велик, раван, који дизајном подсећа на крила у лету.

Међутим, америчка обавештајна служба у свом извешћу наговестила нешто спортскији изглед другог тајанственог бомбардера. Док бомбардер дугог домета у стилу летећег крила, као што је Х-20, нема превише користан за борбене маневре, ловци/бомбардери средњег домета лако би могли искористити тактике које је Кина стекла у развоју свог невидљивог борца, Ј-20.

ДИА у извештају означава други бомбардер као “тактички бомбардер” с мисијом борца/бомбардера, напредним радаром и далекометним ракетама ваздух-ваздух.

Бомбардер као што је онај каквог је описала ДИА имао би повећану издржљивост и не би се толико ослањао на обнову горивом.

Кина већ дуго развија масивну и дугу ракету дугог домета ваздух-ваздух, за коју стручњаци тврде да би могла бити директан изазов врхунским америчким ловцима попут Ф-35, Ф-22 и другим авионима.

Међутим, Ј-20 вероватно не може да носи тако дугачку ракету. Стелт платформа с великим унутаршњим одељењем за оружје, попут борца/бомбардера какав је описала ДИА, теоретски би могао носити такво оружје.

С мисијама ваздух-ваздух и земља-ваздух, тајанствени нови бомбардер могао би представљати недостајући линк у надолазећој кинеској визији надмоћи у ваздуху против САД-а.