СВЕДОЧЕЊЕМ Милорада Улемека Легије данас је пред Апелационим судом у Београду настављен главни претрес против четворице оптужених за умешаност у убиство новинара Славка Ћурувије.

На оптуженичкој клупи су бивши челници Ресора Државне безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић и Ратко Ромић. У одсуству се суди припаднику Службе, Мирославу Кураку, који је у бекству и кога је Тужилаштво означило као непосредног извршиоца злочина. Они су првостепеном пресудом осуђени на укупно сто година затвора, али је Апелација укинула ту одлуку и одлучила да отвори претрес у другостепеном  поступку, након чега ће бити донета правоснажна пресуда.

Ћурувија је убијен 11. априла у јеку НАТО бомбардовања у београдској Светогорској улици, у пасажу улаза у зграду у којој је живео. Са њим је у том тренутку била његова невенчана супруга Бранка Прпа, која је том приликом задобила лаке повреде. Прпа је пре два дана сведочила и тада је тврдила да Мирослав Курак није особа која је усмртила Ћурувију.

Улемек је под великим мерама обезбеђења из пожаревачког затвора „Забела“ доведен у зграду Специјалног суда у којој се одржава ово суђење, из безбедносних разлога. Последњи пут у суду је био пре тачно осам година, када је сведочио управо у овом поступку.

Улемек, који је био командант Јединице за специјалне операције издржава казне од по 40 година затвора због учешћа у убиство премијера Зорана Ђинђића, затим за четвороструко убиство на Ибарској магистрали, умешаност у убиство Ивана Стамболића, као и за низ дела почињених као припадник „земунског клана“.

– Добар дан – обратио се судском већу Милорад Улемек, који је обучен у затврско одело.

Судија – Добар дан, ви сте Милорад Улемек?

Легија- Јесам

Судија – Ми смо вас позвали као сведока, знате о чему се ради. Заклетву сте положили

Легија – Прихватам текст заклетве

Судија- Позвали смо вас везано за убиство Славка Ћурувије. Да ли нешто знате о овом убиству

Легија- Све што могу да изјавим је да немам ништа да додам или одузмем од онога што сам већ сведочио везано за овај предмет и то је све што имам да изјавим. немам непосредна сазнања. 

Судија -Остајете ли при ономе што сте рекли тужиоцу у истрази?

Легија- Као што сам рекао, немам шта да додам, нити да одузмем.

Судија – Да ли је дошло до сусрета између вас и Радомира Марковића, да ли вам је прелдожио да ликвидирате неко лице које угрожава ДБ

Легија- Немам шта да одузмем ни да додам, све што сам рекао стоји у записнику

Судија- Да ли сте касније од њега сазнали да су као навигатори одређени Радоњини који су убили Ћурувију

Легија- Остајем при свему што сам рекао на прошлом сведочењу.

Судиоја- Да ли сте ви ангажовали некога да убју Курака и Ромића?

Легиоја- Остајем при свему што сам раније рекао

Тужилац- Да ли стоје околности да сте и даље угрожени и ви и породица?

Легија- Раније је било претњи, али оне нису утицале на моје сведочење. Претњи је било пред моје сведочење.

Улемек је казао да нема непосредне доказе да су Ромић и Курак убили Ћурувију. На питање судије да ли има посредне доказе, Улемек је навео да је о томе већ говорио.

У судницу је затим уведен Милош Симовић, који такође служи затворску казну у „Забели“, јер је као припадник „земунског клана“ учествовао у убиству премијера, али и у низу других тешких кривичних дела. И он је као и Улемек обучен у затворско одело.

Оставите Коментар