Некадашњи комадант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, осуђен на максималну казну затвора због најтежих кривичних дела, почео је да одбија затворску храну, пренео је медијима његов адвокат Александар Ковачевић, а ову информацију су потврдили и у Управи за извршење кривичних санкција.

  • Тачно је да је осуђено лице Милорад Улемек почео да одбија храну која се спрема у заводу. Закон о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала се у свим својим одредбама примењује на сва осуђена лица у Посебном одељењу КПЗ Пожаревац (Забела) као и Правилник о кућном реду Посебног одељења, а то се односи и на осуђено лице Милорада Улемека – прецизирају у Управи.

Улемеков адвокат је са друге стране навео да је он ступио у штрајк глађу јер је већ скоро 18 година у притвору и строгој изолацији у ћелији, током којих му је све време ускраћено право на ресоцијализацију и напредовање током издржавања казне, право на рад, школовање, право на посету блиских лица у посебним просторијама и посете других особа, као и Уставом гарантовано право да буде обавештен о разлозима због којих му се продужава боравак у самици сваке две године.

Милорад Улемек Легија казну издржава у најтрожем затвору у Србији – Посебном одељењу затвора у Пожаревцу, познатом и као српски „алкатраз“, у којем борави од отварања тог 2010. године.

Према Закону о извршењу казне затвора за кривична дела организованог криминала, председник суда испитује по службеној дужности да ли и даље постоје разлози за издржавање казне затвора у Посебном одељењу на сваке две године од почетка издржавања казне, односно од последњег решења којим се продужава издржавање казне у Посебном одељењу.

Одлука којом се осуђенику продужава издржавање казне у Посебном одељењу, доноси се на основу чињеница и доказа из извештаја Посебног затворског одељења, полиције и служби безбедности, као и мишљења јавног тужиоца.

Улемек је иначе први осуђеник који је 2010. године смештен у Посебно затворско одељење, а пре тога је од маја 2004. године био у притвору Окружног затвора.

Осуђен је четири пута на максималну казну од 40 година затвора због организовања убиства премијера Зорана Ђинђића, због кривичних дела „земунског клана“, због четвороструког убиства на Ибарској магистрали, као и због убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића.

Кривични закон Србије не познаје сабирање казни, па Улемек служи јединствену казну од 40 година затвора.

Оставите Коментар