Да је у Нишу тренутно код 27 особа потврђен корона вирус, а да су међу њима лекари и сестре нишког Клиничког центра, рекао је за РТС епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Каже да је једна докторка хоспитализована, док су 6 лекара и 2 сестре у кућној изолацији, као и да су запослени са две нишке клинике на којима раде заражени у самоизолацији.

Тиодоровић се вечерас у емисији РТС-а потврдио оно о чему се шушкало у Нишу већ неколико дана.

  • Мислим да имамо нешто што је најава нечега што ће се дешавати. Овога тренутка имамо 27 потврђених случајева од укупно 53 који су проверавани. Међу њима нажалост има и лекара. То је оно што нас је највише бринуло – рекао је Тиодоровић.

Објаснио је да је тренутно 8 пацијената смештено на Инфективну клинику у Нишу, од којих је један на респиратору, док је 19 оболелих од короне на кућном лечењу.

  • Тренутно имамо једну хоспитализовану колегницу на Инфективној клиници. Од 19 грађана који су у кућној изолацији ту је 6 лекара и 2 сестре – рекао је Тиодоровић.

Објашњава да су две клинике КЦ Ниш практично затворене и да су запослени у карантину.

  • Две клинике смо довели у ситуацију да се самоизолују, да колеге и колегнице буду у кућној самоизолацији и да на тај начин покушамо да прекинемо ланац преношења. Они су сви здрави, они који су у самоизолацији, немају неке тегобе, али су били у контакту са онима који су тај вирус донели – рекао је нишки епидемиолог.

Колики је број људи у карантину није прецизирао, већ само да је реч о великом броју. Тврди да вирус није ушао у Клинички центар.

  • Није вирус ушао у болницу на тај најстрашнији начин као што се то дешава у Италији. Он је под контролом. Дневно контролишмо те људе који су у кућној изолацији и самоизолацији. Надамо се да ће све да прође у нормалном току – истиче Тиодоровић.

Leave a Reply