Скандинавска земља поручује да њена аутономна покрајина неће бити продата Американцима и да их не интересује економска корист. Данци на Гренланду чине само 12% становника док Инуити/Ескими чине остатак.

Не постоје ти услови под којим би Данска одустала од своје територије, поручује Kопенхаген Сједињеним Америчким Државама.

Амерички председник Доналд Трамп одложио је данас планирану посету Данској.

Трамп је одлучио да одложио посету након што је премијерка Данске Мете Фредериксен одбила идеју САД о куповини Гренланда.

„Данска је веома посебна земља са невероватним људима али, на основу коментара премијерке Мете Фредериксен да нема интереса да разговара о продаји Гренланда, одложићу наш састанак планиран за две недеље за неко друго време“, поручио је Трамп на Твитеру.

Портпаролка данске краљевске породице изјавила је да је Трампова одлука да одложи посету Данској изненађујућа.

Трамп је добио званичан позив да дође у посету Данској 2. и 3. септембра. Влада Данске за сада није реаговала.

Аутономна територија Данске нашла се у фокусу светске пажње након што је амерички председник Доналд Трамп изразио интересовање да купи Гренланд.

Док су тамошње власти поручиле Трампу да је њихова земља отворена за бизнис а не на продају, амерички председник је рекао да се на Гренланду “може пуно тога урадити” и објавио фотографију са својим небодером компјутерски наштиманим на острву.

Оставите Коментар