Они који оставе аутомобил и плате 40 динара на паркиралишту “Чаир” могу да узму 2 бицикле и користе их док су им кола на паркингу. Грађанима ће на располагању бити 26 бицикала, сваког дана у недељи од 9 до 21 сат.

Коме досади ауто или жели да избегне саобраћајне гужве, може да се послужи бициклом и искористи је за рекреацију или превоз. Потребно је да грађанин код себе има личну карту, да је старији од 18 година, а бицикле може користити само док му је ауто на паркингу.

Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com
Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com

Дејан Димитријевић, директор Паркинг сервиса – предузећа које је обезбедило ову услугу Нишлијама, каже да се овим указује на свест о екологији.

Настављамо са ширењем идеје чију смо реализацију започели прошле године, односно подизање свести грађана и значају очувања еколошког система и штетности издувних гасова аутомобила по здравље грађана – наводи Димитријевић.

Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com
Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com

Уколико буде интересовања Нишлија, Димитријевић најављује да ће изнајмљивати и дечје бицикле.

Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com
Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com

Услуга “паркирај и бициклирај” биће на располагању Нишлијама од 1. априла до 1. новембра, а и дуже уколико временски услови дозволе.

Бициклисти се често жале на недостатак стаза, а градоначелник Ниша Дарко Булатовић наводи да новоизграђени булевари имају и доста километара за рекреацију, али да ће саобраћај у граду потпуно другачије изгледати после изградње заобилазне пруге око Ниша и да ће ту струка и стратегија имату главну реч.

Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com
Фото: М.З/ЈВ / juznevesti.com

У припреми је почетак изградње заобилазне пруге око Ниша који ће створити услове за израду нове саобраћајне стратегије која ће потпуно променити саобраћај у Нишу и тиме створити не само нове зоне, него и булеваре и улице који ће имати подршку управо за ово превозно средство (бицикл) – навео је Булатовић.

Иначе, грађани који изнајме бицикл дужни су и да га врате у неоштећеном стању. Бицикле имају обележја Града и Паркинг сервиса, а коштале су 600.000 динара, наводе из Паркинг сервиса, а купљене су из прихода овог јавног предузећа.


М. З.

Оставите Коментар