Певачица Дуа Липа не престаје да шокира, па је тако након приче о Kосову и пропагирању Велике Албаније сада представила српски производ као албански – ајвар, који је још пре осам година добио међународни сертификат од Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) са седиштем у Женеви.

Гостујући у емисији код Шона Еванса у емисији „Hot ones“, у којем познате личности једу љута крилца и одговарају на питања, дала је скандалозан одговор о омиљеној храни. Kада ју је водитељ питао који је албански деликатес који би свако требало да проба пре него што умре, Дуа се није премишљала ни секунде, већ је одмах рекла “ајвар”. А онда је почела да објашњава како се спрема.

“То је као смеса од печене паприке, добија се у тегли, љуто је, дивно је и иде уз све! Уз јаја, тост, уз питу од спанаћа која је још један албански специјалитет”, рекла је она.

Наредни кадар у емисији, док она још прича о овом специјалитету, је слика ајвара и то она на којој пише – Лесковачки ајвар.

Иначе, спорна фотографија лесковачког ајвара коју су искористили продуценти ове планетарно познате емисије, усликана је у просторијама Удружења “Лесковачки ајвар” који су већ покренули поступак са запосленима у Заводу за интелектуалну својину због њихове етикете у циљу представљања српског бренда као албанског националног производа.

“Знате, можемо ми да реагујемо емотивно јер је позната поп певачица и раније давала изјаве у медијима које се не свиђају нашем народу, али можда она сама ниеј крива. Могуће је да су хрешку направили продуцентуи и то, највероватније, из незнања”, каже за Kурир председник удружења Стевица Мрковић.

Kако објашњава, само име ајвар није брендирано нигде у свету.

“Ајвар је генеричко име за произвофд, али га нико није заштито као национално, ни ми, ни Македонци, ни Бугари. Ми смо брендирали име Лесковачки ајвар као национални бренд. И ту је проблем. Они су га украли и представили као албански национални производ И због тога ће морати да сносе последиц”, наводи Марковић.

У Регионалној привреднојј комори Лесковац, која је још пре деценију покренула поступак заштите овог лесковачког Бренда, неми сун а скандалозну крађу, а председник Горан Јовић није одговарао на наше позиве, тако да није познат званични став ове организације по питању очигледње злоупотребе.

У кабинету градоначелника Лесковца Горана Цветановића нам је речено да осуђују начин на који је представљен домаћи бренд у поменутој емисији и датренутно разматрају како ће реаговати по овом питању.

ИСТИНА О БРЕНДИРАЊУ

Иако се Лесковчани често хвалие са три сертификована национална бренда роштиљем, ајваром и спржом, а Пироћанци својим качкаваљем и кобасицом, чињеница је заправо да су ови производи као култруно, национално и гастрономско наслеђе познати углавном само домаћој јавности јер Србија заправо нема уписан ни један једини производ у регистар заштићених производа на нивоу ЕУ, а камо ли у свету.

„Ја сам фрапиран овом чињеницом. То значи да су нас људи из Регионалне привредне коморе, који су потегли процесе брендирања све време обмањивали и манипулисали информацијама у дневно политичке сврхе или из ко зна ког разлога“, коментарише један од најпознатијих српских кувара Момчило Цонић који три лесковачка бренда промовише скоро на свим гастрономским такмичењима и захваљујући њима у родни Лесковац доноси бројне награде и медаље.

У Србији је, на националном нивоу, до сада заштићено 78 производа, међу њима само четири нису пољопривредна – пиротски ћилим, бездански дамаст, ручно плетена одећа „сирогојно” и пешкири из шабачког краја.

Оставите Коментар