Фудбалери Немачке угостиће на „Алијанц арени“ Мађаре у оквиру 3. кола групе Ф Европског првенства, а премијер наших северних суседа Виктор Орбан одлучио је да не путује у Минхен.

Разлог је првобитна одлука по којој је дом фудбалера Бајерна, али и Минхена 1860, требало да буде обојен дугиним бојама.

Статус ЛГБТ права је у последње време у жижи мађарске јавности, а Парламент је прошле недеље усвојио закон који ограничава младима приступ информацијама у области хомосексуалности и трансексуалности.

Каснијом одлуком УЕФА је спречила да се „Алијанц арена“ обоји дугиним бојама, али то није поколебало Орбана који је одустао од пута у Немачку.

Такође, став „европске куће фудбала“ је наишао на осуду широм Европе. Експресно је реаговала Клаудиа Рот, потпредседница немачког Бундестага, која је жестоко оптужила УЕФА због недоследности.

  • Каква је будућа вредност свих Уефиних кампања против расизма и хомофобије? Овом одлуком, Европска фудбалска организација је изгубила сав свој кредибилитет – рекла је Клаудиа Рот.

Подршка ЛГБТ заједници, путем друштвених мрежа стигла је од бројних фудбалера, а међу њима се истакао ас Француске Антоан Гризман.

Поред њега, огласили су се ФК Јувентус, Фудбалски савез Норвешке, али и бројни други.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар