Лидер Јужне Осетије Анатолиј Бибилов који је присуствовао прослави Дана Републике Српске у Бањалуци каже да је историја оснивања РС и Јужне Осетије истоветна.

Он је у интервјуу за „Спутњик“ казао да је „први пут у својству председника у земљи која је тако далеко“.

„Тако далеко заиста нисам путовао, али ово није моје прво путовање јер сам био у Доњецкој народној републици. Али, у принципу, први пут сам у својству председника у земљи која је тако далеко, овде на благословеној земљи Републике Српске“. рекао је председник непризнате републике који, како је навео „Спутњик“, није пожељан гост у земљама које игноришу жељу осетинског народа да живи одвојено од Грузије.

„Спутњик“ наводи и данакон што ју је Русија признала, Јужна Осетија се убрзано опоравља, а Бибилов као разлог своје посете наводи паралелу између Републике Српске и његове земље.

„Фактички се испоставило да је историја оснивања Републике Српске и Јужне Осетије истоветна. А то се чак и дешавало у истом историјском тренутку. То јест, то је распад СССР-а, односно распад Југославије, то су ратови, борба за национални идентитет, за сопствену слободу, то је моменат опредељења куда народ жели даље. То су све историјски периоди који су апсолутно повезани, фактички имамо исту годину рођења, близанци смо. Нас повезује и православље, пријатељски односи са Руском Федерацијом, као и са Србијом. Зато се све сложило и то би морало, уверен сам, да од нас да направи поуздане пријатеље и партнере. Мислим да се то може остварити“, казао је.

На констатацију да постоји „жеља Јужне Осетије и Републике Српске да постану део Русије, односно Србије, то јест да се припоје тим, како се често понавља, братским државама“, Бибилов је нагласио да не би искористио реч „братски“.

„Не може се рец́и ‘братски народи’ за оне који су заправо једна, иста нација, исти народ. Зато ми је некад смешно и када говоре, на пример, у нашем случају да су Република Јужна Осетија и Северна Осетија — братске земље. Ми нисмо братски, ми смо један народ. И тај народ би, наравно, требало да живи заједно, на једном политичком простору. Сматрам да се то тиче и Републике Српске у односу на Србију, као и Републике Јужне Осетије у односу на Русију. И за Србе Републике Српске, Србија је историјска отаџбина, исто као што је Русија за Јужну Осетију. У томе вероватно и јесте суштина проблема, зато што се и Србија и Република Српска односе према Русији као према главном свом савезнику и другу. Исто тако се Република Јужна Осетија односи према Русији“, рекао и и констатовао да је је тај однос – однос према заштитнику.

Извор: b92.net