Због чврстих ставова према мигрантима, Виктор Орбан један је од најкронтоверзнијих лидера Европе.

Коментарима попут оног да је мигрантска криза „немачки проблем” и да Мађари имају права да „не живе заједно са Муслиманима”, испровоцирао је јаке критике европских политичара.

Орбан већ дуго љути стране колеге контраверзном политиком, укључујући и тесне везе за Русијом.

Без обзира на то што је на челу најјаче владе Мађарске од пада комунизма, Орбанова посвећеност демократским начелима и економском развоју дуго је под знаком питања.

Господин Орбан привукао је пажњу као млади правник који је 16. јуна 1989. године захтевао повлачење Совијетских снага из Мађарске и тражио слободне изборе.

„Политика дна”

Како пише у званичној биографији, објављеној на сајту премијера Орбана, у то време био је оснивач Федерације младих демократа, која ће касније, на челу са Орбаном, постати Мађарски грађански савез (ФИДЕС), владајућа странка у Мађарској

Изабран је за премијера 1990. године, чиме је почела мађарска транзиција ка вишепартијској демократији.Политички аналитичари Орбана описују као популисту. Британски магазин „Економист” прогласио га је „политичарем дна”, позивајући се на Орбанов „цинични популизам и ауторитативни стил владања”.

Играње са левим политичким спектром послужило је сврси и Орбанов ФИДЕС је 2010. године, заједно са Хришћанско демократском народном партијом, освојио већину и вратио се на власт.

Орбан је тада рекао да двотрећинска победа представља „жељу Мађара да затворе пост-комунистичко поглавље”.

Поједини га описују као прагматичног политичара, док Орбан каже да себе сматра неким ко води стабилну и јаку политику и бори се против бирократије, док у исто време јача појединца и његов допринос друштву.Закон о централној банци донет је 30. децембра 2011. године, упркос упозорењима Европске уније и ММФ-а, који су упозоравали да би закон озбиљно нарушио независност овог тела.

Овај закон постао је централни камен спотицања у преговорима о избављењу Мађарске из кризе.

Европска комисија започела је правни процес против мађарске владе због реформе Централне банке, заштите података о личности и правосуђа.

Уставни суд Мађарске оборио је контроверзни изборни закон уз образложење да ускраћује права гласачима. ММФ као и Сорошева фондација су на крају у потпуности уклоњени из Мађарске.

Оставите Коментар