Kрајем прошле недеље косовски медији су објавили вест да је у Холандији убијен Фестим Лато, самопроглашени председник такозване „Републике Ћамрије“.
Вест о убиству Латоа је потврђена – „премијер Републике Ћамрија“, Али Алију је објавио да је Лато убијен, тврдећи да се ради о политичком убиству, преноси Kоссев.

Бота сот је јуче изнела додатне незваничне детаље о начину на који је Летос убијен, тврдећи да је најпре отет још 15. јула, затим мучен 48 сати, након чега је његово тестером раскомадано тело бачено у реку, преноси Kоссев.

Лато је независност „Републике Ћамрије“ од Грчке прогласио 30. октобра 2016, када се такође именовао и за председника истог ентитета, а како јавља Бота сот, током 2017, обећавао је да је почети са израдом пасоша „Републике Ћамрија“.

Вест о убиству Латоа потврдио је премијер „Републике Ћамрија“, Али Алију који тврди да је позадина убиства политичка. „У Холандији је извршен атентат на председника Републике Ћамрија г. Фестима Латоа.

О атентату на Фестима Латоа, данас је породицу Лато у Вљори обавестила полиција Холандије.

Влада Републике Ћамрија, на челу са премијером Алијем Алијуем, је веома ожалошћена и изражава саучешће породици Лато из Вљоре, пријатељима и његовим друговима.

Убиство Председника Републике Ћамрија г. Фестима Лато је убиство са политичким мотивима. Фестим Лато је први херој Републике Ћамрија.

Фестим Лато нека ти се крв у светлост претвори, о јунаку! Ћамрија је наша крв која се не опрашта! Слава што смо те имали“, наводи се у саопштењу које је пренела Kоха.

Међутим, Бота сот наводи могућност и да је Лато убијен због коцкарских дугова. У грчким медијима се пуно о томе говорило, неки су га описивали као ризичног за земљу, док је грчка држава била на суду са њим у Хашком суду за злочине против човечности.

На почетку је било гласина да је убиство било политичко и извршено од стране тајних служби. Међутим, у међувремену се појавио и другачији опис догађаја – да је Лато у дуговима, наводи Бота сот.

Латоово тело стигло је јуче и његов родни град у Албанији, а испраћен је са заставом „Велике Албаније“, истом оном која је спуштена дроном током фудбалског меча између Србије и Албаније у Београду, примећује Бота сот.

Још наводе и да је Лето живео и радио у Холандији последњих 25 година.

Ћамрија је албанско име за обалско подручје Епира на југу Албаније и северозападу Грчке.

Оставите Коментар