Крв Црногорца је чиста, непокварена, срце поштено, ум бистар. Ако је српству за његово петстољетно страдање туђинство крв забрљало, срце озлиједило, ум занијело, Црногорац му крвцу чисти, срце поправља, ум бистри јер је црногорство чисто српство, а Црногорац камен српства

18. децембра 1871. године, у „Црногорки“, штампаној као као прилог „Црногорцу“ за забаву, књижевност и поуку објављен је текст који поручује да је Црна Гора не само српска земља, већ и сами камељ темељац српског народа.

,,Црногорка“ је дочарала значај Црногораца за српство тако што је направила поређење са хришћанском вјером и истакла да је Црногорац претеча ускрса српства, као што је Свети Јован био претеча хришћанства.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– …И као што је овај био претеча хришћанства, тако је Црногорац претеча ускрса српства, пише у листу и наводи се да је Црногорцима ,,храна проста, а пиће бистар извор“, чиме лист указује на чист и непоколебљив осјећај њихове неупитне припадности српском народу.

У тексту пише да су Црногорци ти који се неће одрећи своје вјере и народности, али не само то, већ да ће они, као бастиони српског бића – непоквареног ума и поштеног срца, бити ту и да буду помоћ и снага другим Србима којима је ,,туђинство крв забрљало, срце озлиједило, ум занијело“, јер је, како се наводи у тексту, црногорство чисто српство, а Црногорац његов камен.

– Крв Црногорца је чиста, непокварена, срце поштено, ум бистар. Ако је српству за његово петстољетно страдање туђинство крв забрљало, срце озлиједило, ум занијело, Црногорац му крц чисти, срце поправља, ум бистри јер је црногорство чисто српство, а Црногорац камен српства, истиче се у 22. броју листа ,,Црногорка“ .

Извор: ИН4С

Оставите Коментар