РУСИЈА сматра да се Литванија агресивно понаша и да угрожава сферу безбедности хране својим ограничењима транзита робе у Калињинградску област, и да ће те провокације натерати Москву да на одговарајући начин реагује.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова данас је, током директног преноса на ТВ каналу „Соловјев лајв“, нагласила да нису доводене у питање само испоруке из Русије на територије држава ЕУ, већ да је реч и о транзитним испорукама преко територија Европске уније, у луке које опслужују различите делове света, наводи ТАС С.

„Другим речима, држава колективног Запада, држава чланица НАТО-а, држава чланица свих европско-атлантских интеграција, тренутно додатно компликује ствари пошто ова заједница криви нашу државу која нема везе са проблемима безбедности хране“, саопштила је Захарова.

Она је навела и да Литванија, забраном транзита робе железницом у Калињинградску област, показује агресивно понашање.

„Они се агресивно понашају, прешли су линије, чак су изашли из оквира понашања које је предвиђено међународним правом. Понашају се агресивно и непријатељски“, рекла је Захарова .

Руска званичница је изјавила и да Литванија „провоцира и да ће те провокације натерати Москву да на одговарајући начин реагује“.

Нагласила је и да у Виљнусу морају да схвате озбиљност последица забране транзита робе у Калињинградску област.

Гувернер Калињинградске области Антон Алиханов известио је раније да су литвански званичници обавестили железничке власти региона о забрани транзита низа робе која потпада под санкције ЕУ преко њихиве територије од 18. јуна, наводи ТАС С.

Оставите Коментар