Авни Арифи, шеф кабинета премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја, оптужио је данас шефицу европске диломатије, Федерику Могерини, да се условљавањем наставака дијалога ставила на страну Београда.

Могерини је јуче поновила захтев да Приштина укине сто одсто повећане таксе на производе из Србије у циљу наставка дијалога и изразила спремност да одмах сутрадан сазове састанак на, како је рекла, највишем ниову.

Реагујући на изјаву Могеринијеве, Арифи каже да је Могерини том изјавом јасно ставила до знања да дијалог неће бити настављен.

Арифи је за приштинску ГазетуЕxпрес рекао да је овакав став ЕУ преседан јер таксе немају никакве везе са наставком дијалога.

С обзиром на то да је Могерини подржала захтев једне стране, европска комесарка је тиме изгубила кредибилитет, навео је Арифи.

– Став Могеринијеве је лош преседан јер наставак дијалога условљава нечим што нема везе са тим процесом – навео је Арифи.

Он је позвао шсефицу за спољну политику ЕУ да омогући отварање нове фазе дијалога, што би, како каже, олакшало остизање правно обавезујућег споразума.