Представници владајућег ХДЗ не могу да говоре о жртвама усташког режима у Јасеновцу, а да притом не помињу и друге жртве страдале током Другог светског рата и касније, пише данас хрватски портал 24сата и истиче да се о жртвама тог логора не може говорити као о страдалима у елементарној непогоди.

Kад год се, кажу, спомену усташе, ХДЗ брже-боље осуди све тоталитаризме, када се спомене “за дом спремни”, ХДЗ се промптно ухвати комунизма, а када се каже Јасеновац, ХДЗ мора да спомене “све оне који су страдали на стратиштима и поратним и касније”, пише данас хрватски портал 24сата.

Цитрајући изјаву мнистарке културе Нине Обуљен Kоржинек Хрватском радију, да “сутра треба заиста с достојанством застати и присетити се свих који су тамо (Јасеновац) страдали, свих који су страдали у Другом светском рату”, портал констатује да није, дакле, довољно то што на комеморацију у Јасеновцу поводом годишњице ослобађања усташког логора и ове године иду три одвојене колоне – Милановићева, Пленковићева и колона мањина и страдалника – већ, како указују, хрватска влада користи прилику да сећање на усташке жртве у Јасеновцу прошири на “све жртве на стратиштима, поратним и касније”.

Министарка је говорећи о жртвама, навела да се треба подсетити “посебно оних који су страдали у таквим логорима од фашистичке, код нас усташке власти и додала: “Али и свих других који су страдали на стратиштима и поратним и касније”.

Поруку министарке културе пренела је и хрватска влада на свом Твитеру.

Дакле, пише 24сата у коментару тим поводом, да се не иде у Јасеновац осуђивати (само) усташке злочине и комеморисати (само) усташке жртве, већ и “присетити се свих који су страдали у Другом светском рату”, па и оних који су страдали на “стратиштима”, и страдали у “поратном периоду и касније”.

ХДЗ, наводи се, просто не може да побегне од тога.

– Не могу се напросто осудити усташе, без некаквог покушаја релативизовања кривице. Не могу се осудити усташки злочини, без алудирања на остале злочине. Не може се говорити о страдалима, без потребе да се то ”посебно односи на жртве које су страдале од усташке власти”, што значи да мисли и на остале. Не могу се осудити злочини у логору Јасеновац без проширивања сећања на ”све који су страдали у Другом светском рату” – наводи портал.

И не може, указује се, ХДЗ у Јасеновцу изричито да говори о убиствима и злочинима. Уместо тога, говори се о “страдалима”, као да су у Јасеновцу људи били жртве неке елементарне непогоде, а не усташких злочина.

Успут, наводи се, док обилази Јасеновац ХДЗ-ова влада финансира ревизионистичка удружења и друге проустачке организације.

– И докле год ХДЗ то чини, а поготово у предизборној кампањи, колико год се настоји додворавати усташама, изједначавати кривицу, умањивати злочине, проширивати жаљење и инсистирати на ”страдањима”, толико ће оснаживати усташтво у овом друштву – упозорава се у коментару.

Баш као што то, како кажу, чини с поздравом “за дом спремни” који Бранко Бачић осуђује заједно “са свим тоталитаризмима”, као што то чини са изливима усташтва које премијер и високи ХДЗ-ови званичници постојано осуђују опет уз осуду комунизма и других тоталитаризама.

– Овакве поруке у Јасеновцу напросто вређају жртве тог логора и усташког режима. Њима је посвећена ова комеморација – наводи се у коментару и додаје да, међутим, није примећено да се иста логика примењује и на комеморацији на Блајбургу – да се страдање усташа и домобрана повезује са жртвама Јасеновца, Старе Градишке и других усташких стратишта.

Оставите Коментар