У нормалној држави је полиција сервис грађана. У држави гдје је на власти безумни владар, постоји велики притисак на честите људе у плавом да се претворе у оруђе за заштиту безумног владара.

Је л’ руководство полиције нема ништа прече од слања безбројних редовних патрола, полицајаца у цивилу и напослијетку интервенте полиције да спроводи брисање графита који никог не вријеђа (без да дирају остале графите) и на правди Бога приводи 18-годишњаке у притвор? И да потом соли памет како су ти момци и дјевојке „заведени“ да ураде гнусни чин цртања тробојке? Уосталом, да ли треба главни задатак полиције да буде ислеђивање грађана ко је и гдје нацртао тробојку, некадашњу заставу Црне Горе?

Да ли је смисао полиције да у прекршајном поступку штити безумног владара и његове главешине од мишљења/„увреда“ обичних људи на „друштвеним мрежама као јавним мјестима“? Да ли је посао полиције да приводи старе госпође, јер се људски буне, док јој без сврхе дивљачки и омаловажавајуће претресају стан?

Да ли је полиција има овлашћење да претреса стан неком ко је нацртао тробојку или исказао своје мишљење о безумнику који дијели народ да би владао што дуже? Шта се тражи тим претресом – пјесма у компјутеру, темпере, неподобна икона?
Да ли појединци у врху полиције очекују да могу дисциплиновати медије и народ сталним привођењем и притварањем због „изазивања панике“, а све зато што је безумни владар у паници? Да ли то очекују ако наставе незакониту праксу ђутуре редовног привођења људи из опозиције, ма шта мислили о њима?

Је ли потреба да се исценирају сукоби и забране литије толико велика, односно да ли су литије толика опасност по безумног владара?

Људи у плавом су дио народа – комшије, браћа, очеви, синови. Ту су да штите све нас, а не безумнике и њихово безумље, ма колико се они чинили моћним. За то у крајњој линији одговарају народу, чији су и дио. А када нам нападну и светиње и покушају да дијеле и завађају народ, одговорност им је знатно већа. Нека Господ људима у плавом да мудрости и снаге, да одоле злу.

Јован Пјешчић

Оставите Коментар