Арно Гујон, француски и српски хуманитарац и оснивач организације „Солидарност за Косово“ добитник је Његошевог ордена првог реда. Награду му је у Бањалуци уручио лично председник Републике Српске Милорад Додик, а Гујон је истакао да му је “посебно драго што је орден додељен на Видовдан, у знак сећања на Србе који су се борили за слободу целе Европе“.

Фото: facebook.com/arno.gujon
Фото: facebook.com/arno.gujon

Гујон је том приликом поручио да никада неће одустати од борбе за Косово и Метохију и народ који тамо живи, јер ту борбу схвата као ‘’враћање дуга који дугујемо славним јунацима и борцима за слободу’’.

– Ја припадам Европљанима који нису заборавили српску борбу, који то знају и то поштују. Пружањем помоћи Србима на Косову ми враћамо један део дуга који дугујемо потомцима тих славних јунака. Народ Републике Српске такође зна шта је рат, шта је патња и одсуство слободе. Зато најбоље саосећа са онима који данас живе у веома тешкој ситуацији. Често без слободе, често без сигурности. Овај орден посвећујем свим нашим донаторима, њих је 12.000, а ја сам само њихов представник. Они никада нису заборавили Србе на Косову. Они нису веровали у све оно што је речено о Србима и целој бившој Југославији – истакао је Гујон у свом говору.

Govor povodom dobijanja ordena Njegoša prvog reda u Banjaluci 29. juna 2018.

Moj govor u Banjaluci, povodom dobijanja ordena Njegoša prvog reda, u kome sam istakao da su Srbi na Vidovdan branili ne samo svoju slobodu, već slobodu cele Evrope.

Posted by Arno Gujon on Monday, July 2, 2018

Овај орден, који носи име једног од највећих српских песника и филозофа Петра Петровића Његоша, представља јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцијама за изузетне заслуге према држави.

Извор: pravda.rs

--