Арно Гујон, француски и српски хуманитарац и оснивач организације „Солидарност за Косово“ добитник је Његошевог ордена првог реда. Награду му је у Бањалуци уручио лично председник Републике Српске Милорад Додик, а Гујон је истакао да му је “посебно драго што је орден додељен на Видовдан, у знак сећања на Србе који су се борили за слободу целе Европе“.

Фото: facebook.com/arno.gujon
Фото: facebook.com/arno.gujon

Гујон је том приликом поручио да никада неће одустати од борбе за Косово и Метохију и народ који тамо живи, јер ту борбу схвата као ‘’враћање дуга који дугујемо славним јунацима и борцима за слободу’’.

– Ја припадам Европљанима који нису заборавили српску борбу, који то знају и то поштују. Пружањем помоћи Србима на Косову ми враћамо један део дуга који дугујемо потомцима тих славних јунака. Народ Републике Српске такође зна шта је рат, шта је патња и одсуство слободе. Зато најбоље саосећа са онима који данас живе у веома тешкој ситуацији. Често без слободе, често без сигурности. Овај орден посвећујем свим нашим донаторима, њих је 12.000, а ја сам само њихов представник. Они никада нису заборавили Србе на Косову. Они нису веровали у све оно што је речено о Србима и целој бившој Југославији – истакао је Гујон у свом говору.

Овај орден, који носи име једног од највећих српских песника и филозофа Петра Петровића Његоша, представља јавно државно признање Републике Српске које се додјељује лицима или институцијама за изузетне заслуге према држави.

Извор: pravda.rs