Широм света има стадиона чије локације, димензије или стил градње посетиоце остављају без даха.

Још од настанка спортова и других масовних игара у доба антике, постављало се питање адекватног смештаја великог броја заинтересованих гледалаца. Сама реч стадион потиче из грчког језика и означава дужину од 600 људских стопа, или 180 метара, колика је била првобитна дужина терена. И најстарији познати стадион се налази у Грчкој, у древној Олимпији, а са њега сваке четврте године креће олимпијски пламен ка граду домаћину Игара.

Монументалност и капацитет античких стадиона, као што су атински Панатинаико или римски Колосеум, неће поново бити достигнута све до краја 19. века. Када се фудбалска лопта први пут закотрљала, пре око 150 година, терени нису имали ни прописну травнату подлогу, а малобројне трибине су биле од дрвета.

Већ крајем 19. века у Великој Британији настају први стадиони који личе на данашње, и то углавном за више спортова – рагби, атлетику и наравно фудбал, а у САД за бејзбол. Међу најстарије стадионе у Европи спадају Лендсдаун роуд у Даблину (1872, срушен 2007.), Стемфорд бриџ у Лондону (1877.) и Енфилд роуд у Ливерпулу (1884.). Први стадион направљен наменски за фудбал је био Гудисон парк у Ливерпулу, а већ 1878. је у Шефилду одигран први експериментални меч под рефлекторима. Стадиони су убрзо почели да расту до античких капацитета од 100 хиљада људи (Олд Трафорд).

Први стадион који је потпуно покривен седиштима је био Килбоуви парк, у шкотском граду Клајдбенку, а већ наредне 1978. је исто урадио и знатно познатији Абердин. Након неколико трагедија и погибија великог броја навијача током осамдесетих, деведесетих година се критеријуми пооштравају, и почиње нова револуција у изградњи стадиона. Нове стандарде је 1996. поставила Амстердам арена, која се данас зове Јохан Кројф, а у наредних 25 година је тај стил градње развијен до неслућених размера.

Током деценија, у којима је малтене свако село на свету добило фудбалски клуб, а самим тим и припадајуће му игралиште, настали су разни необични стадиони. Често су ти пројекти били изнуђени, јер су њихови градитељи били ограничени простором или средствима, али има и случајева где је велики новац потрошен на потпуно нефункционалне објекте. У наредном видеу вам представљамо 10 најчуднијих стадиона на свету, по нашем избору.

Пише: Иван Маринковић

Видео: Стефан Којић

Оставите Коментар