Лопова има у сваком друштву, свакој социјалној категорији, и сваком времену. Међутим, и они имају своје „класе“. Опасни су посебно они који су крађу претворили у бизнис.

Некада је омиљена, односно најпогодинија роба за крађу била чоколадица „тоблероне“, због свог облика највише, а данас, мистериозно нестаје кафа, туна и веће чоколаде.

Према нашим сазнањима, у маркетима и супермаркетима највише се краду намирнице и производи који се после лакше продају – на бувљацима.

Тако, најкраденија роба у последње време је чоколада „милка“, туњевина „рио маре“ и „гранд кафа“ и то паковање од 200 грама.

Конкретно, таквих кесица кафе украде се у просеку једна дневно по продавници, а један трговац нам се пожалио да му је нестало чак 500 паковања за годину дана.

Погађате – такву робу најчешће видимо на тезгама, пијацама и бувљацима. Некада кошта као у маркету из којих је роба украдена, некада је јефтинија и до 50 динара, зависи од расположења „трговца“.

На такве производе се највише и стављају такозване зујалице. Међутим, приметан је још један тренд који упражњавају лопови – имају нову тактику како да избегну сензоре.

Један од трикова је да обложе цегер алу фолијом изнутра и сензор не може да детектује робу.

Нажалост, ситни лопови, ситне и казне. Изменама Кривичног законика јесте смањена толеранција према ситној крађи, али се и грађани и трговци нерадо упуштају у дуге судске процесе, због релативно мале штете. Према Кривичном законику, за ситну крађу, осим штете која није већа од 5.000 динара, сматра се дело учињено са намером да се прибави мала имовинска корист која ту суму не прелази.

Трговци ће морати да нађу начин да се довијају како би препознали потенцијалног лопова, али и да воде рачуна о интересима потрошача, јер је управо ступио на снагу нови Закон о трговини који би требало да промени начин куповине у Србији.

Тако на пример, новим законом јасно се дефинише шта су распродаје, сезонска снижења и акцијска продаја. Овај закон иде у корист потрошачима и они би требало активно да учествују и пријављују све сумњиве акције тржишним инспекторима.

Оставите Коментар