Руском председнику Владимиру Путину требало би да се суди ове године и то у Украјини, „за ратне злочине почињене у тој земљи“, изјавио је Џефри Најс који је био тужилац у поступку вођеном против Слободана Милошевића пред Хашким трибуналом.

Он је у интервјуу за Би-Би-Си оценио да је Путин „крив за нападе на цивилне циљеве током рата“, додавши да је изненађен што тужиоци и политичари о томе „не говоре много слободније и отвореније“.

Акције Москве у Украјини су „злочини против човечности“, сматра Најс и представљају најтежа кршења „правила рата“.

Он истиче да случај против Путина „не може бити јаснији“ и да „нема сумње“ да командни ланац води до човека у Кремљу.

То по њему значи да је „најважнија ствар“ да се суди руском лидеру, а не војницима нижег ранга, преноси Би-Би-Си.

Кијев оптужује Москву за ратне злочине због, између осталог, напада на украјинску енергетску мрежу, док из Кремља инсистирају да гађају само војне циљеве.

Тужио Милошевића, бранио УЧК

Најс је радио за Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) између 1998. и 2006. године, а водио је и случај против бившег председника СР Југославије Слободана Милошевића.

За време трајања суђења Милошевићу, изјавио је да су Руси наручили његово ослобађање. Да подсетимо, некадашњи председник СР Југославије умро је у Хашком казамату пре него што је пресуда изречена.

Најс је у Хагу бранио некадашњег припадника ОВК и председника тзв. Косова Хашима Тачија, који је са Кадријем Весељијем и још осам других осумњичен за убиство око 100 људи: Албанаца, Срба и Рома и политичких противника, а био је и адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа, као и Рамуша Харадинаја.

Наклоност према ОВК Најс је демонстрирао и негирањем навода из извештаја Дика Мартија о случају „Жута кућа“ и трговини органима на територији КиМ и Албаније.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић га је назвао „србомрсцем, чијим изјавама не треба давати значај“, што је Нај потврђивао у више наврата, између осталог и тврдњама да је „Србија далеко најодговорнија за злочине деведесетих“.

Суђење Путину, без Путина

Колико је некадашња перјаница Хашког трибунала жељна суђења, говоре и његове речи да би суђење Путину „могло да буде сутра ујутру, што се мене тиче“ и додаје да би требало да га воде Украјинци на украјинском језику, а да „сам Путин не би морао да буде присутан“.

Најс је спекулисао за „Би-Би-Си“ и да могући разлог зашто се руски лидер до сада није суочио са оштријим акцијама може бити идеја да се изузме од кривичног гоњења као део мировног споразума.

За њега би било какав мировни споразум који би спречио суђење Путину био „ужасан развој догађаја“ који би значио „потпуно ускраћивање правде украјинском народу“.

Међународни кривични суд који је надлежан за Украјину одбацио је сваку тврдњу о „притиску и утицају“ на тужиоца Карима Кана да одложи истрагу.

Оставите Коментар