ПРИШТИНА све чешће наводну борбу против криминала и корупције користи за настраје на Србе. Косовска полиција и специјалци РОСУ почели су да упадају и у српска места у енклавама јужно од Ибра и да застрашује наше сународнике на Косову и Метохији. А главни циљ је да се оваквим акцијама свим Србима у покрајини удари жиг криминалаца, чиме би обезбедили алиби за малтретирања, блокаде и прогон.

Готово исти сценарио, када су недавно јединице РОСУ дошле на север КиМ и између осталог, пуцале у леђа Срећку Софронијевићу, примењен је пре два дана у Штрпцу, када је ухапшено десеторо људи, међу којима и бивши председник локалне самоуправе Братислав Николић. Полиција је и у среду насртала: претресала је домаћинства Живка Џаклића и Градимира Михајловића из Шилова. Како су навели, тражили су оружје, али нису ништа пронашли. У овом месту има око 300 кућа и 1.500 становника, који су се узнемирили због доласка полиције.

– Полиција ми је рекла да је реч о рутинској контроли и дозволио сам им да изврше претрес – рекао је Џаклић, који је пензионисано војно лице.

Испред штале његовог брата Михајловића ископавали су земљу на неколико места.

– Оружје немам, нити сам га имао, а њихово је да траже – рекао је Михајловић.

Канцеларија за КиМ саопштила је да је недопустиво и срамотно поступање полиције која је „више сати, без ваљаног основа, у среду током преподнева претресала куће двеју српских породица и њих изложила притиску и узнемиравању“.

Представници Српске листе одржали су у среду седницу у Штрпцу на којој је осуђена акција у којој су „деца и функционери ове листе били застрашивани“.

– Није први пут да се управо у нашој општини спроводе овакве акције, али се увек показало да су оне биле више спектакл за јавност, а мање заиста борба против криминала и корупције. Народ је дубоко узнемирен због свега што се могло видети у Штрпцу. Блокада институција, општина је била током целог дана затворена, улице блокиране током целог јутра – те слике вратиле су нас у време за које смо мислили да је давно иза нас – наведено је у саопштењу Општинског одбора Штрпца.

Према речима Огњена Карановића, директора Центра за друштвену стабилност, овакве терористичке акције нису ништа ново, нити изненађујуће.

– Аљбин Курти је пре неколико месеци након акција на северу КиМ рекао да ће то бити стратегија његове Владе и један од механизама који ће користити да Србија призна непостојећу државу. И летос када је био дијалог у Бриселу наставио је са минирањем разговора и одбио да потише један универзални неутрални документ да се обе стане уздрже од насилних акција – објашњава Карановић. – Његова стратегија се сада са севера прелива на централни део КиМ где је наш народ заступљен у мање компактној целини и отежане су комуникације између енклава и остатка КиМ. Један од основних циљева су психолошки и физички притисци на српско становништо да се исељава.

ПРИТВОР

ДЕСЕТОРИЦИ ухапшених особа у акцији косовске полиције у Штрпцу у среду је одређен је притвор до 48 сати. Николић се терети за злоупотребу службеног положаја, односно да је, издавао нелегалне дозволе за градњу на Брезовици, а чиме је наводно стекао око милион евра.

ВУЛИН: ХАПСЕ ОНИ КОЈИ РЕГРУТУЈУ УБИЦЕ

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин каже, за „Новости“, да ово није ништа ново и да је Приштина увек прво ударала на Србе са југа КиМ и да су до сада небројено пута упадали у општине са српском већином:

– Приштина на КиМ, територији под привременом управом УН, која је без сваке сумње полигон за неконтролисане корупције, честа убиства, простор са којег се регрутују убице и нарко-дилери за целу Европу, до сада није успела да ухапси никога, до неколико Срба. То најбоље говори какве су њихове праве намере. Курти је својевремно лансирао и тезу увођења обавезног служења војске тзв. Косова, са идејом да ће Срби одбијати да служе ОВК војску и да онда имају још један аргумент да их хапсе или протерују са КиМ. Ово је управо то.

Вулин указује и да није случајно што је ово урађено баш у тренутку када је председник Александар Вучић био у Тирани, где је промовисао „Отворени Балкан“, а Курти је показао шта мисли о било чему у шта су укључени Срби и Србија.

СТЕФАНОВИЋ: ПРЕТЊЕ ЗА СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА

НОВЕ најаве стварања тзв. косовске војске и њеног појачавања у погледу опремања и финансирања, доносе узнемирења, како у нашој јужној покрајини, тако и у целом региону, поручио је у среду потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић. Он је позвао све међународне актере да упозоре привремене приштинске органе да не чине тако нешто.

– Већ смо имали прилике да видимо да су такве активности углавном биле усмерене на угрожавање Срба на Косову и Метохији и да не могу донети ништа добро ниједном грађанину који живи на територији наше земље. Жао ми је што се не примењује доследно Резолуција 1244 према којој је КФОР једина оружана сила која може да постоји на Косову и Метохији – рекао је министар. – Ово је време да позовемо све међународне актере и ЕУ и све чланице СБ УН да упозоре приштинске органе да не чине тако нешто, јер су то претње и стабилности и безбедности у овом делу Европе. Србија, предвођена председником Александром Вучићем, залаже се за мир и за изградњу могућности да сви живимо нормално, али ћемо на целој својој територији, укључујући и нашу јужну покрајину, штитити и захтевати поштовање међународног права и Резолуције 1244.

Оставите Коментар