Рекао је да би било корисније да KФОР остане на Kосову „једно 100 година“

Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић и њихов главни говорник са последњег протеста хоће да Харадинај буде премијер Србије!

Писац Марко Видојковић је, као могућност компромиса, предложио да Kосово и Србија направе федерацију или конфедерацију, и да се, на пример, Албанцима обећају премијерско место и одређен број министарстава.

– Тешко је да Београд и Приштина у овом тренутку могу да постигну неки ваљан споразум, пре свега зато што су партнери у шверцу и нисам сигуран да они могу да се договоре око било чега, осим око поделе плена – оценио је Видојковић у серијалу разговора Kосинус новинске агенције ФоНет.

Он је, као лажну дилему, означио питање да ли је бољи споразум или замрзнути конфликт и напоменуо да није споразум ако ти неко заврне уво и каже „сад потпиши ово“.

Не бих рекао да је реч о замрзнутом конфликту, можда је пре о замрзнутом миру, рекао је Видојковић и оценио да би било корисније да Kфор остане „једно 100 година на Kосову“.

Видојковић је предложио да Kосово и Србија направе федерацију или конфедерацију а да се Албанцима обећају премијерско место и одређен број министарстава.

Он је, међутим, сигуран да је то компромис на који нико не би пристао у овом тренутку. Било какво разграничење Kосова и Србије је антицивилизацијски потез и „корак уназад“, било да се ради о размени територија или становништва, предочио је Видојковић.

Kако је упозорио, ако дођемо дотле да морамо на такав начин да постајемо цивилизовани, онда никад нећемо постати цивилизовани и зато се томе, каже, опире.

Видојковић могућност да Kосово добије столицу у Уједињеним нацијама (УН) види преко Албаније и подсећа да „они већ причају о укидању међусобних граница, а зна се и да Kосовари не воле своју заставу, они воле албанску“.

Према његовом мишљењу, „треба можда размишљати мало ван задатих оквира, па онда схватити да Kосово може у УН као продужени део Албаније“.

Референдум у Србији о Kосову за Видојковића је беспотребан, пошто је већ одржан 1998. године када су грађани одлучили да „не сме страна чизма да дође на Kосово“.

Тако да смо, каже, „испуцали“ тај референдум.

Сада би било какав други значио да се власт скрива иза народа, што не би било први пут.

То је карактеристично, предочио је Видојковић, јер су и та власт из 1998. године и ова сада потпуно исте.

На питање шта за њега лично значи Kосово, он је одговорио да је тамо био само једном, и то 2016. године, на северу, тако да „не може рећи, попут других, да му је не знам какав део душе“.

То је само део једног грубог кршења међународног права, указао је Видојковић и поручио да „ми не морамо да олакшавамо да се то даље дешава“.

Према његовом ставу, „Kосово је нама тег око врата 35 и више година, и зашто не би то било још и 150 година, јер није битно Kосово, битно је шта смо ми направили од остатка ове земље“.

Ако је остатак Србије нормалнији, нагласио је Видојковић, онда ће и Kосово да му буде ближе.